W czwartek kolejny bazar z tradycyjną żywnością
Już w czwartek, 9 maja, w centrum Poznania odbędzie się kolejny Tygiel - miejski targ pod dachem z tradycyjną żywnością. Oprócz produktów dostępnych na "bazarze" od marca, pojawi się nowość - domowe ciasteczka z Mosiny.
Pierwszy Tygiel został zorganizowany w Poznaniu pod koniec marca i cieszył się sporym zainteresowaniem poznaniaków. Organizatorzy postanowili więc organizować "bazar" z tradycyjną żywnością regularnie.
- Tygiel to alternatywa dla niezdrowej, przesyconej chemicznymi poprawiaczami smaku i sztucznych konserwantów żywności, sprzedawanej masowo w sieciowych sklepach - wyjaśnia Adam Turowiec, jeden z organizatorów wydarzenia. - To cykliczne, co dwa tygodnie odbywające się targowisko regionalnych produktów od małych, lokalnych producentów z całej Polski - dodaje.
W czwartek w ramach Tygla będzie można nabyć m.in. wędliny, sery kozie, krowie i pierogi z kozim serem, tradycyjnie wędzone ryby oraz przetwory z owoców i warzyw (nie tylko dżemy i soki, ale też np. barszcz). Nie zabraknie świeżego pieczywa - również orkiszowego i wegańskich wypieków. Pojawią się również miody z rodzinnej pasieki i ekologiczne oliwy.
Pierwszy raz na bazarze pojawią się ciasteczka domowej roboty z Manufaktury Ciastek z Mosiny. Nowością będzie też lunch przygotowany z produktów dostępnych w ramach Tygla.
Wydarzenie odbędzie się w REforma Studio przy ulicy 27 Grudnia w godzinach 13.00-19.00 w najbliższy czwartek.