Reklama

Wigilia po poznańsku: zupa rybna i karp

fot. gina2002 sxc.hu
fot. gina2002 sxc.hu

Karp, pierogi, barszcz, zupa rybna, kapusta z grzybami - co króluje na świątecznych stołach w Wielkopolsce? U jednych najważniejsza jest tradycja, a inni coraz bardziej stawiają na nowoczesność.

Część poznaniaków nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy bez tradycyjnego karpia, inni decydują się na zastąpienie go łososiem. - Na Wigilii musi być karp, który w naszej tradycji jadany jest od zawsze - mówi Tomasz Purol, szef kuchni w Concordia Taste. - Dobrze przyrządzony jest smaczny, słodki - dodaje. - Do tego barszcz lub krem grzybowy, zupa grzybowa. W zależności od tego, co kto lubi. Ja osobiście wolę krem grzybowy - zdradza.

S. U. Bałtyk w Kołobrzegu - wypoczynek i rehabilitacja. Tutaj każdy dzień zaczyna się od szumu fal, uśmiechu personelu i troski o Twoje zdrowie. Sprawdź ofertę na www.subaltyk.pl
REKLAMA


Jak przyrządzić smacznego karpia? - Doprawić go solą, pieprzem, majerankiem. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zostawić, by przeszedł smakami. Najpierw smażę go na oleju, a następnie dodaję masło - radzi.

Na stole wigilijnym pojawiają się również kapusta z grzybami, pierogi. - Pierogi mogą być przyrządzane na różne sposoby - z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami, czy szpinakiem. Te mniej tradycyjne mogą mieć w środku łososia, czy suszone pomidory.

- Moja babcia zawsze przygotowywała karpia po żydowsku, czyli z sosem zaciąganym na winie, cynamonie z rodzynkami. Mówiliśmy, że to był karp w czekoladzie, bo ta konsystencja trochę czekoladę przypominała - zdradza Krzysztof Czub, reporter Pulsu Dnia w Telewizji WTK. - Do karpia musiały być za to pyry - dodaje.

Sławek, poznaniak przyznaje, że tradycyjne wigilijne potrawy bardzo lubi, ale w tym roku stawia na nowe danie. - Wigilie są zawsze do siebie podobne i w tym roku chcemy to trochę złamać - mówi. - Chcemy przyrządzić w stylu niemieckim - gęś. W Niemczech nasze polskie gęsi je się na Święta bardzo często i myślę, że u nas trzeba to troszeczkę zmienić - dodaje. Zapewnia jednak, że z karpia na stole rodzina nie rezygnuje.

- To, że ktoś obecnie pozwala mi zjeść mięso na Wigilię nie oznacza, że ja muszę to czynić -
wyjaśnia Waldemar Kurowski, redaktor i autor książek kulinarnych. - U mnie będzie tak, jak od dziecka pamiętam. Przekazałem tę tradycję dzieciom i teraz przekazuję wnukom - dodaje. Kurowski podkreśla, że u niego na stole wigilijnym nie może zabraknąć zupy rybnej. - Aksamitna zupa, bez której ja sobie Wigilii nie wyobrażam.

Jaka jest Wasza Wigilia po poznańsku? Czekamy na komentarze!

Reklama

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

20℃
7℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
18 km
Stan powietrza
PM2.5
14.80 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro