Stary Rynek: ruszył Festiwal Dobrego Smaku
W czwartek w Poznaniu rozpoczął się Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Przez cztery dni na Starym Rynku można będzie spróbować przysmaków kuchni regionalnej i tej egzotycznej. Nie zabraknie warsztatów i koncertów.
W południe na Starym Rynku zaczęło się wielkie święto smakoszy - Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. 120 wystawców z Polski i zagranicy sprzedaje swoje produkty w ramach jarmarku. Są tu tradycyjne alkohole, smażone ryby, wiejskie sery, ale też np. belgijskie piwa, czy bretońskie ostrygi. W piątek, sobotę i niedzielę jarmark będzie działał od 10.00 do 22.00.
Od piątku na Starym Rynku pojawi się festiwalowa scena. W godzinach popołudniowych odbywać się będą na niej pokazy kulinarne- grillowania, gotowania z użyciem świeżych ziół. Nie zabraknie znanych szefów kuchni. Wieczorem królować tu będzie muzyka. Wystąpi m.in. Kapela z Orliczka.
Prawdziwi smakosze mogą wziąć udział w laboratoriach smaku (bilet 35 zł). To spotkania, na których poznamy niezwykłe właściwości i smaki hiszpańskich win, węgierskich wędlin, czy kozich serów zagrodowych. Pomyślano też o Wieczorach alkoholi z duszą - spotkaniach degustacyjnych poświęconych winom i nalewkom.
W programie są również warsztaty (płatne). Można się na nich nauczyć perfekcyjnie grillować, czy przygotowywać idealną wielkopolską wieprzowinę złotnicką.
Szczegółowy program festiwalu tutaj.