Restaurant Day także w Poznaniu!
Już w najbliższą sobotę Poznań po raz pierwszy w historii weźmie udział w akcji Restaurant Day. To dzień, w którym osoby niezwiązane z biznesem gastronomicznym na kilka godzin otwierają swoją restaurację.
Restaurant Day zrodził się w głowach Skandynawów, a konkretniej Finów. Pomysł był prosty - dać możliwość osobom kochającym gotować stworzenia własnej restauracji, ale jednodniowej. Rok temu, podczas pierwszej takiej akcji, w 13 fińskich miastach powstało 40 nietypowych restauracji. Kolejna edycja odbyła się kilka miesięcy temu - w lutym. Wzięło w niej udział już... 300 restauracji z 12 państw. Nie dziwi więc fakt, że już 19 maja zaplanowano kolejny Restaurant Day.
Tym razem jednodniowe restauracje będą mieć polskiego reprezentanta - restaurację PUGA by Aleksandra Gerlach, która powstanie w parku przy Starym Browarze. Co będzie można w niej zjeść? Świeże, grillowane kanapki z najlepszego pieczywa z kurczakiem, czy łososiem, a do tego na deser będzie można zjeść tartę i tartaletki ze świeżymi owocami. Nie zabraknie też dobrej kawy.
PUGA zadbała też o atrakcje dla dzieci - w sobotę w parku odbywać się będą warsztaty dla dzieci, na których każdy maluch będzie mógł przygotować swój latawiec.
Jednodniową restaurację może otworzyć każdy - w domu, przed blokiem, w ogródku, czy w parku. Im mniej skomplikowane potrawy będą w niej podawane - tym lepiej (łatwiej je szybko przyrządzić i... zjeść). Szczegółowe informacje znajdziecie tutaj.
Poznańska restauracja będzie funkcjonować w sobotę od godziny 12.00 w parku przy Starym Browarze (teren zielony od strony wejścia na dziedziniec obiektu). Ceny mają być bardzo przystępne.