Reklama
Reklama

Strefa gastronomiczna za 36 mln zł gotowa

Spółka EURO Poznań 2012 kończy przygotowania strefy gastronomicznej na Stadionie Miejskim przy ul. Bułgarskiej przed Euro 2012. Zobacz 31 punktów gastronomicznych na obiekcie.

- Realizacja strefy gastronomicznej była niezbędna do prawidłowego funkcjonowania stadionu w trakcie meczów rozgrywanych na Stadionie Miejskim w Poznaniu, w ramach turnieju EURO 2012 organizowanego przez Polskę i Ukrainę oraz w trakcie wszelkich innych imprez sportowych i rozrywkowych. Obiekt przystosowano do przepisów i regulacji Union of European Football Associations (UEFA) oraz Federation Internationale de Football Association (FIFA), a wszystkie przestrzenie usytuowane są w ramach istniejącej kubatury stadionu - informuje Joanna Janowicz Strzyżewska, rzecznik prasowy Spółki EURO Poznań 2012.

Prace w zakresie budowlanym, sanitarnym, elektrycznym i teletechnicznym prowadziła miejska spółka. Natomiast wyposażeniem stref będzie zajmował się operator stadionu, którym jest Lechem Poznań wraz z Konsorcjum Marcelin Management. Ostatecznie z budżetu miasta przeznaczono na ten cel 25 mln zł, a operator dołożył dodatkowe 11 mln zł na wyposażenie.

- W zakresie prac prowadzonych przez spółkę znajdowały się: kioski gastronomiczne, kuchnia centralna, pomieszczenia przygotowalni przy strefach VIP, bar z zapleczem w Business Club na poziomie II trybuny I, restauracja (Sport bar) na poziomie 0 trybuny III - dodaje Janowicz-Strzyżewska.

Ostatecznie na Stadionie Miejskim przy ul. Bułgarskiej powstały:

Kuchnia centralna (poziom 0, trybuna III) stanowi przestrzeń zaplecza gastronomicznego, zapewniająca obsługę gastronomiczna dla całego obiektu - zarówno kiosków gastronomicznych jak i stref Business Clubu, Lóż VIP, strefy mediów oraz restauracji. Kuchnia centralna zaprojektowana jest w ramach istniejącej kubatury stadionu, wzdłuż ulicy Bułgarskiej na zapleczu przestrzeni restauracji.

Przygotowalnie (poziom 3, trybuna I i III) to przestrzenie zaplecza gastronomii służące bezpośredniemu przygotowaniu posiłków do serwowania w strefach lóż VIP. Projekt zakłada nową aranżację istniejących pomieszczeń o takim samym charakterze.

Kioski gastronomiczne
to punkty sprzedaży posiłków oraz napojów w trakcie imprez masowych organizowanych na stadionie. Zakłada się budowę ponad 30 takich obiektów. Znajdują się one na terenie przestrzeni wspólnych kibiców tzw. "promenad" w ramach wewnętrznej przestrzeni stadionu - po przejściu kontroli biletowej i bezpieczeństwa. Przewiduje się budowę 2 typów kiosków:

Food & Beverage - umożliwiających przygotowanie i sprzedaż ciepłych posiłków wraz z napojami. Podstawowa produkcja jest realizowana w kuchni centralnej. Do kiosku są dostarczane gotowe produkty albo półprodukty, które wymagają tylko ostatecznej obróbki cieplnej. Wyposażenie gastronomiczne jest dostosowane do koncepcji danego kiosku (menu) oraz Snack & Beverage - umożliwiających przygotowanie i sprzedaż przekąsek poddanych wstępnej obróbce cieplnej oraz zimnych gotowych produktów wraz z napojami.

Już dziś wiadomo, że o menu na trzech meczach fazy grupowej EURO 2012 w Poznaniu zadecyduje UEFA. - W 11 punktach gastronomicznych będzie ciepłe jedzenie, a w pozostałych tylko na zimno. Wszędzie będzie można zakupić coś do picia i w tych 31 punkach mały około 200 stanowisk do obsługi - mówi Ryszard Dębiński, prezes Spółki EURO Poznań 2012.

Pierwszy mecz Euro 2012 w Poznaniu już 10 czerwca o godz. 20.45, a o punkty zmierzy się Irlandia z Chorwacją. 14 czerwca o godz. 18.00 rozpocznie się mecz Włochy - Chorwacja, a 18 czerwca o godz. 20.45 mecz Włochy - Irlandia. Przypomnijmy, że po Euro 2012 obiekt w całości przejmie operator i będzie ponosił wszystkie koszty związane z utrzymaniem piłkarskiej areny.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

4℃
-2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
14 km
Stan powietrza
PM2.5
11.50 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro