Strefa gastronomiczna za 36 mln zł gotowa
Spółka EURO Poznań 2012 kończy przygotowania strefy gastronomicznej na Stadionie Miejskim przy ul. Bułgarskiej przed Euro 2012. Zobacz 31 punktów gastronomicznych na obiekcie.
- Realizacja strefy gastronomicznej była niezbędna do prawidłowego funkcjonowania stadionu w trakcie meczów rozgrywanych na Stadionie Miejskim w Poznaniu, w ramach turnieju EURO 2012 organizowanego przez Polskę i Ukrainę oraz w trakcie wszelkich innych imprez sportowych i rozrywkowych. Obiekt przystosowano do przepisów i regulacji Union of European Football Associations (UEFA) oraz Federation Internationale de Football Association (FIFA), a wszystkie przestrzenie usytuowane są w ramach istniejącej kubatury stadionu - informuje Joanna Janowicz Strzyżewska, rzecznik prasowy Spółki EURO Poznań 2012.
Prace w zakresie budowlanym, sanitarnym, elektrycznym i teletechnicznym prowadziła miejska spółka. Natomiast wyposażeniem stref będzie zajmował się operator stadionu, którym jest Lechem Poznań wraz z Konsorcjum Marcelin Management. Ostatecznie z budżetu miasta przeznaczono na ten cel 25 mln zł, a operator dołożył dodatkowe 11 mln zł na wyposażenie.
- W zakresie prac prowadzonych przez spółkę znajdowały się: kioski gastronomiczne, kuchnia centralna, pomieszczenia przygotowalni przy strefach VIP, bar z zapleczem w Business Club na poziomie II trybuny I, restauracja (Sport bar) na poziomie 0 trybuny III - dodaje Janowicz-Strzyżewska.
Ostatecznie na Stadionie Miejskim przy ul. Bułgarskiej powstały:
Kuchnia centralna (poziom 0, trybuna III) stanowi przestrzeń zaplecza gastronomicznego, zapewniająca obsługę gastronomiczna dla całego obiektu - zarówno kiosków gastronomicznych jak i stref Business Clubu, Lóż VIP, strefy mediów oraz restauracji. Kuchnia centralna zaprojektowana jest w ramach istniejącej kubatury stadionu, wzdłuż ulicy Bułgarskiej na zapleczu przestrzeni restauracji.
Przygotowalnie (poziom 3, trybuna I i III) to przestrzenie zaplecza gastronomii służące bezpośredniemu przygotowaniu posiłków do serwowania w strefach lóż VIP. Projekt zakłada nową aranżację istniejących pomieszczeń o takim samym charakterze.
Kioski gastronomiczne to punkty sprzedaży posiłków oraz napojów w trakcie imprez masowych organizowanych na stadionie. Zakłada się budowę ponad 30 takich obiektów. Znajdują się one na terenie przestrzeni wspólnych kibiców tzw. "promenad" w ramach wewnętrznej przestrzeni stadionu - po przejściu kontroli biletowej i bezpieczeństwa. Przewiduje się budowę 2 typów kiosków:
Food & Beverage - umożliwiających przygotowanie i sprzedaż ciepłych posiłków wraz z napojami. Podstawowa produkcja jest realizowana w kuchni centralnej. Do kiosku są dostarczane gotowe produkty albo półprodukty, które wymagają tylko ostatecznej obróbki cieplnej. Wyposażenie gastronomiczne jest dostosowane do koncepcji danego kiosku (menu) oraz Snack & Beverage - umożliwiających przygotowanie i sprzedaż przekąsek poddanych wstępnej obróbce cieplnej oraz zimnych gotowych produktów wraz z napojami.
Już dziś wiadomo, że o menu na trzech meczach fazy grupowej EURO 2012 w Poznaniu zadecyduje UEFA. - W 11 punktach gastronomicznych będzie ciepłe jedzenie, a w pozostałych tylko na zimno. Wszędzie będzie można zakupić coś do picia i w tych 31 punkach mały około 200 stanowisk do obsługi - mówi Ryszard Dębiński, prezes Spółki EURO Poznań 2012.
Pierwszy mecz Euro 2012 w Poznaniu już 10 czerwca o godz. 20.45, a o punkty zmierzy się Irlandia z Chorwacją. 14 czerwca o godz. 18.00 rozpocznie się mecz Włochy - Chorwacja, a 18 czerwca o godz. 20.45 mecz Włochy - Irlandia. Przypomnijmy, że po Euro 2012 obiekt w całości przejmie operator i będzie ponosił wszystkie koszty związane z utrzymaniem piłkarskiej areny.
Najpopularniejsze komentarze