Sezon szparagowy oficjalnie rozpoczęty!
We wtorek w Hotelu Rzymskim uroczyście otwarto sezon szparagowy. Amatorzy tego warzywa od początku maja mogą się cieszyć jego ciekawym smakiem. Dla tych, którzy w tym roku jeszcze nie jedli szparagów mamy... bardzo apetyczne zdjęcia.
Szparag to bogate źródło witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Wspomaga również aktywność systemu nerwowego i ma działanie antyrakowe. Istnieją dwie odmiany tego warzywa - bielone i zielone. W Polsce produkuje się przede wszystkim te pierwsze - stanowią aż 95% produkcji. Wielkopolska jest liderem jeśli chodzi o uprawę szparagów w Polsce. Rocznie nasze województwo produkuje ich około 1,5 tysiąca ton.
Uroczyste otwarcie sezonu szparagowego od lat organizowane jest przez Polski Związek Producentów Szparaga przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym. Kolejne już spotkanie odbyło się w Hotelu Rzymskim. Ci, którzy nie mieli jeszcze w tym roku okazji by zjeść szparagi, mogą przyrządzić je sami lub mogą skorzystać z bogatej oferty restauracji.
Podczas otwarcia sezonu na stołach królowały roladki z marynowanego łososia ze szparagami, sałatka szparagowa z oliwkami, czosnkiem i bazylią, a także kremy szparagowe w różnej postaci. Dla prawdziwych fanów szparagów przygotowano... szparagowe lody.