Niebezpieczny susz jajeczny z Kalisza
Susz jajeczny produkowany pod Kaliszem zawiera niebezpieczne bakterie chorobotwórcze. Produkty zawierające szkodliwe substancje zostaną wycofane ze sprzedaży. Susz mógł trafiać do firm w całym kraju.
Po głośnej aferze solnej pojawia się kolejna afera w branży spożywczej, w którą zamieszane są firmy z Wielkopolski. Niebezpieczny okazał się susz jajeczny produkowany w dwóch zakładach, między innymi w Kaliszu.
Zakład w Kaliszu nie posiadał zgody Urzędu Weterynarii na produkcję od marca 2011 roku, a druga firma została zamknięta decyzją Powiatowego Inspektora Weterynaryjnego 28 lutego tego roku. Mimo to zakład w Kaliszu codziennie produkował kilka ton suszu jajecznego. Według ustaleń Radia Merkury - Właściciel zakładu skupował zbutwiałe jajka z ferm z całego kraju i na bazie zepsutych jaj produkował mączkę. Prokuratura potwierdziła, że susz jest szkodliwy dla zdrowia.
Susz jajeczny, czyli sproszkowane jajko, używany może być przy produkcji makaronu, lodów, pasztetów, a także w cukiernictwie. Minister rolnictwa Marek Sawicki zapewnia, że produkty zawierające niebezpieczny susz zostaną wycofane z rynku.