Dietetycy: czas na właściwe żywienie w przedszkolach
Prezydent Ryszard Grobelny w ramach oszczędności planuje wprowadzić do poznańskich przedszkoli catering. Przed tym krokiem przestrzegają dietetycy, kucharze, a nawet z-ca wielkopolskiego kuratora oświaty.
Według najnowszych pomysłów prezydenta miasta Ryszarda Grobelnego posiłki w przedszkolach w ramach oszczędności mają przygotować zewnętrzne firmy. Oznacza to likwidację części etatów obsługi placówek oświatowych i pogorszenie się jakości posiłków.
- Wątpię żeby jakość tej żywności była wyższa. W stołówce szkolnej obiad kosztuje od 4 zł do 6 zł, a catering to koszt od 7 zł do 12 zł - mówi kucharz i dziennikarz telewizyjny, Grzegorz Łopanowski. Podobne zdanie o przedszkolnym cateringu ma kurator oświaty. - W kuchni panie kucharki przygotowują posiłki nie dla anonimowych dzieci, tylko dla dzieci z tego przedszkola. Dla Ani, dla Franka, dla Karola i one wiedzą, co te dzieci lubią - dodaje z-ca wielkopolskiego kuratora oświaty, Hanna Rajcic-Mergler.
Kucharze w przedszkolach twierdzą, że teraz dzieciom serwuje się więcej owoców i warzyw. Choć cały czas jest, co poprawiać, ale przeszkodą są pieniądze. Porady i przepisy dotyczące zdrowego żywienia dzieci można znaleźć na stronie internetowej zdrowyprzedszkolak.org.
Najpopularniejsze komentarze