Święta tradycyjne czy nowoczesne?
Każdego roku przed Bożym Narodzeniem każdy z nas musi zrobić spore zakupy, odstać swoje w kolejce do kasy, a później.. przy garnkach. Catering dla niektórych okazuje się wygodną alternatywą.
Święta to czas refleksji i odpoczynku. Wszyscy jednak wiemy, że aby zasiąść do wigilijnego stołu trzeba się napracować. Gruntowne porządki w mieszkaniu, rozkładanie dekoracji, ubieranie choinki, zakupy i gotowanie - tylko determinacja i dobrze zorganizowany czas mogą nas uratować.
Przygotowanie wigilijnej kolacji dla 12 osób to średnio koszt rzędu 500 - 600 złotych. Bierzemy pod uwagę upieczenie ciast, zrobienie krokietów i uszek, barszczu, kapusty z grzybami, przygotowanie karpia, śledzika i ryby po grecku. Nie wspominając o wszystkich innych produktach często znajdujących się na naszych stołach. Orzeszki, pierniki, kilogramy mandarynek, grzane wino, kompot z suszu - na to wszystko też potrzebujemy pieniędzy. I czasu...
Tymczasem w Polsce, kraju, w którym jak się wydaje - od lat najważniejsza jest tradycja, coraz więcej osób decyduje się na zamówienie gotowych potraw na świąteczny stół. Dlaczego? Zdaniem socjologów - pracujemy dużo i święta chcemy spędzić wygodnie. Nie mamy więc ochoty na wielogodzinne stanie przy garnkach, gdy w tym samym czasie możemy się relaksować.
I tutaj z pomocą przychodzą nam setki firm cateringowych. Zamawiamy tylko te potrawy, na które mamy ochotę. W Poznaniu sporadycznie zdarza się, że mamy zamówienia na pełne Wigilie domowe - mówi Łukasz Dura z firmy "U leniwej Danuty". Raczej dostarczamy catering na świąteczne spotkania firmowe. Ale jak zauważa, zdarzają się zamówienia na 35-osobową wigilijną wieczerzę. Koszt takiej uroczystości to około 70 złotych za osobę - dodaje. W tym są oczywiście ciasta, dwa rodzaje zupy, dwa rodzaje rybki, przekąski i cała gama innych dań - kończy. "U leniwej Danuty" dostarczają potrway do domów w dniu Wigilii.
Nie wszyscy decydują się na zamówienie pełnej Wigilii. Przeważnie klienci zamawiają kilka dań, które są uzupełnieniem do innych potraw - mówi Dura. Zdecydowanie najwięcej przygotowujemy barszczu, uszek, krokietów, karpia po żydowsku i pierogów. Koszt jednego uszka z grzybami w cateringu to około 1,5 zł. Jeśli zdecydujemy się na większość ilość - zapłacimy mniej za sztukę. 100 uszek to około 30 złotych. Na kilogram makiełek wydamy około 50 złotych,a na kilogram śledzika w oleju - około 40 złotych.
Dla jednych święta to przede wszystkim aromat roznoszących się po mieszkaniu potraw. Amatorzy domowego jedzenia raczej nie zdecydują się na zamówienie gotowych dań w firmach cateringowych. Inni, by mieć więcej czasu dla rodziny wybiorą właśnie takie rozwiązanie.