Podrabianym rogalom mówią NIE
108 cukierni otrzymało certyfikat potwierdzający, że rogale przez nie wypiekaną są tymi oryginalnymi.
Certyfikat to nie tylko nadanie możliwości wypiekania i sprzedawania rogali. To prestiż i potwierdzenie jakości wypieków w 108 cukierniach Poznania i całej Wielkopolski. Certyfikat to również ochrona produktu znakiem UE - rogale będą sprzedawane ze znakiem oznaczającym geograficzne występowanie wypieku. Nie wszyscy chętni otrzymali takie zaświadczenie, gdyż nie przeszli pomyślnie specjalnej kontroli.
Za prawdziwe rogale marcińskie zapłacimy około 30-35 zł za kilogram. Są dosyć drogie (jeden waży około 300 gram - to ok. 10 zł za sztukę), gdyż składają się z ciasta półfrancuskiego, białego maku i orzechów - ziemnych, arachidowych lub włoskich. Ich kaloryczność może przestraszyć amatorów zdrowego jedzenia. Jeden rogal może mieć nawet 1000 kalorii! Ci sprzedawcy, którzy zdecydują się na oferowanie klientom rogali bez certyfikatu, mogą za to słono zapłacić. Może być na nich nałożona duża kara finansowa - wynosząca nawet 10% zeszłorocznego utargu.
Choć imieniny Marcina dopiero za tydzień, cukiernie już teraz oferują rogale marcińskie. W ubiegłym roku zjedliśmy blisko 500 ton tego tradycyjnego wypieku!