Światowy Kongres Piekarzy i Cukierników w Poznaniu
Do Poznania przyjechali piekarze i cukiernicy z kilkunastu państw świata. Wspólnie debatują nad sposobami promowania chleba i obrony lokalnych piekarni.
Nie jest tajemnicą, że małe cukiernie i piekarnie, oferujące często produkty bardzo wysokiej jakości, mają problem z przetrwaniem na rynku. Wypychają je z niego rynkowi potentaci działający na ogromną skalę.
Światowy Kongres Piekarzy i Cukierników to okazja, by spotkać się w swoim gronie i porozmawiać o problemach takich przedsiębiorstw. Do Poznania zjechali piekarze i cukiernicy z całego świata - m.in. Meksyku, Izraela, Niemiec, Węgier, czy Iranu. Wszyscy są członkami Światowej Unii Piekarzy i Cukierników. Spotkanie odbywa się w ramach targów Polagra-Tech.
Jednym z tematów poruszanych na kongresie jest problem spadającego spożycia pieczywa. Unia wprowadza więc kampanie, które mają na celu promowanie jedzenia chleba. Innym problemem, z jakim muszą sobie radzić piekarze i cukiernicy jest wzrastająca cena chleba - ten drożeje, gdyż pszenica ma coraz gorszą jakość.
W Polsce spożycie chleba w skali roku wynosi blisko 60 kilogramów. Liczba ta każdego roku maleje o około 2,5 kg. Główną przyczyną takiego stanu rzeczu jest zmiana przyzwyczajeń żywieniowych obywateli.