Reklama

Trwa grzybobranie: gdzie są najpiękniejsze?

W lasach całej Polski trwa wielkie grzybobranie. Duże ilości deszczu powodują prawdziwy wysyp grzybów.

Grzyby - smakowity dodatek do staropolskich dań, ale też coraz częściej występujące solo na talerzu. Dodajemy je nie tylko do bigosu, tradycyjnej kapusty z grzybami, czy do mięsa w sosie. Jadamy z nimi jajecznicę, czy same - w occie.

TEJ! Zasługujesz na jesienny relaks. Linea Mare***** nad morzem to idealne miejsce na wypoczynek wśród sosnowych lasów. Odkryj spokój i komfort w wyjątkowym otoczeniu.
REKLAMA

W tym roku prawdziwi grzybiarze rozpoczęli sezon bardzo wcześnie - pierwsze grzyby pojawiły się bowiem już w maju! Przez kilka następnych miesięcy, również ze względu na upały, w lasach nie było tych smakołyków. Wysyp zaczął się na przełomie lipca i sierpnia. Duże opady oraz stosunkowo wysokie temperatury sprzyjają pojawianiu się grzybów.

Obecnie w lasach można zaobserwować duże ilości prawdziwków (borowików szlachetnych) oraz podgrzybków (borowików). Zdarzają się też sowy, kozaki, kurki a nawet rydze!

Choć zbieranie grzybów może się wydać banalnie proste, Sanepid ostrzega przed trującymi grzybami. Niektóre z nich wyglądają bardzo podobnie do tych jadalnych. Nieprawdą jest, że wszystkie grzyby trujące posiadają pod kapeluszem blaszki. Blaszki posiadają bowiem również okazy nadające się do spożycia. Dla tych, którzy nie znają się na grzybach, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest ograniczenie swoich zbiorów do najpopularniejszych typów grzybów - borowików, czy maślaków.

Czy warto zbierać grzyby? Na pewno warto je spożywać. Posiadają bowiem dużo witamin A, C, D, E i K oraz witaminy z grupy B. Mają w sobie wiele jodu, selenu i cynku, a także mniejsze ilości potasu, żelaza i fosforu.

Choć w tym roku w Wielkopolsce nie odnotowano jeszcze przypadków zatrucia się grzybami, Sanepid przypomina, że najczęściej zatrucia zdarzają się wytrawnym grzybiarzom. Przekonani o swojej nieomylności zbierają najwięcej różnych okazów. Niestety - czasem owe zbiory kończą się tragicznie.

Pamiętajmy, że dzieci do około 10-go roku życia nie powinny spożywać grzybów. W razie grzyba trującego ich organizm nie potrafi bowiem obronić się przed zabójczą trucizną.

Gdzie jeździsz na grzyby?

  • 0%
  • 0%
  • 0%
  • 0%
  • 0%
  • 0%

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

6℃
4℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
11 km
Stan powietrza
PM2.5
15.20 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro