IV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Od czwartku do niedzieli poznańskim Starym Rynkiem zawładną dobra kuchnia i smakosze. Nie zabraknie stoisk z tradycyjnymi produktami, spotkań z autorami książek, występów scenicznych, konkursów i degustacji.
Od 12 do 15 sierpnia Poznań stanie się kulinarną stolicą Polski. Na IV Ogólnopolski Dobrego Smaku zapraszają producenci regionalnych specjałów ze wszystkich zakątków Polski i wielu miejsc w Europie. Przez 4 dni na Jarmarku Dobrego Smaku na Starym Rynku będzie można kupić m.in. piroga biłgorajskiego, chleby miodne i sery ze wszystkich zakątków Polski. Nie zabraknie smakołyków i win z takich krajów jak Bułgaria, Austria czy Włochy. Na Starym Rynku zaprezentuje się w sumie stu wystawców. Przy niektórych stoiskach będzie można też wziąć udział w degustacji potraw, kupić oryginalne przybory kuchenne lub jedzenie na ciepło.
W Plenerowej Kuchni Dobrego Smaku szefowie kuchni wielu zacnych restauracji gotować będą swoje ulubione dania, dzieląc się wiedzą z odwiedzającymi Festiwal. Codziennie wieczorem wystąpią zespoły prezentujące przeróżne muzyczne style - od jazzu po muzykę klasyczną, od muzyki klezmerskiej po orkiestry dęte, rock i folk.
Festiwal Dobrego Smaku to także prezentacje książek kucharskich i spotkania z autorami. W tym roku będzie to m.in. Hanna Szymanderska. Nowością tegorocznej edycji imprezy będzie część edukacyjna w postaci tzw. laboratoriów smaku. Tradycyjnie odbędą się konkursy na najlepszą sznekę z glancem i najsmaczniejszą nalewkę. Szczegółowy program wydarzeń i dodatkowe informacje można odnaleźć na stronie www.ofds.pl.