Szparagi na stół!
W środę w Hotelu Rzymskim uroczyście otwarto sezon szparagowy. Amatorzy tego warzywa od początku maja mogą się cieszyć jego niebanalnym smakiem. Niezależnie od tego, czy szparagi jemy w domu, czy w restauracji - zawsze dostarczają nam porcję zdrowia i energii.
Szparag to bogate źródło witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Wspomaga również aktywność systemu nerwowego i ma działanie antyrakowe. Istnieją dwie odmiany tego warzywa - bielone i zielone. W Polsce produkuje się przede wszystkim te pierwsze - jest to aż 95% produkcji. Wielkopolska jest liderem jeśli chodzi o produkcję szparagów w Polsce. Rocznie nasze województwo produkuje około 1,5 tysiąca ton.
Uroczyste otwarcie sezonu szparagowego jest każdego roku organizowane przez Polski Związek Producentów Szparaga przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym. Kolejne już spotkanie odbyło się w Hotelu Rzymskim. Ci, którzy nie mieli jeszcze w tym roku okazji by zjeść szparagi, mogą przyrządzić je sami (można je obecnie kupić na każdym rynku) lub skorzystać z bogatej oferty restauracji.
Do najbardziej popularnych dań należą filet z kurczaka z nadzieniem szparagowym i krem szparagowy. W restauracji Hotelu Rzymskiego tradycyjnie pojawiły się również lody szparagowe dla prawdziwych smakoszy!