Reklama
Reklama

Wielka Sobota

W Wielką Sobotę w kościele katolickim święcone są pokarmy. Wierni przynoszą do kościoła chleb, wędlinę, masło, mazurek, babkę, sól, pieprz, musztardę, chrzan i obowiązkowo jaja. Podczas spotkania z księdzem, potrawy są święcone. W niedzielę można je zjeść podczas śniadania wielkanocnego.

W przygotowanie święconki na ogół angażuje się cała rodzina. W wielu domach wspólnie maluje się i ozdabia pisanki. Później przygotowuje się świąteczny koszyczek. W środku powinny znajdować się tradycyjne potrawy, które jutro będą też obecne na świątecznym stole.

Początki święconki sięgają VIII wieku. W Polsce zwyczaj pojawił się w XIV stuleciu. Dopiero wieczorem w parafiach odprawione zostaną liturgie.

Maksymalna liczba znaków: 1000
Nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych. Dodając komentarz akceptujesz Regulamin Serwisu

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

4℃
0℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
10 km
Stan powietrza
PM2.5
16.30 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro