Wędliny dumą Wielkopolski
Dziś w Poznaniu odbyło się kolejne certyfikowanie wędlin zorganizowane przez Izbę Rzemieślniczą. Kiełbasy, ogonówki i inne mięsne przysmaki oceniało srogie 30-osobowe jury. W sumie próbowano 63 wyrobów 25 producentów.
25 producentów wędlin z całej Wielkopolski zjechało dziś do Poznania, by zaprezentować swoje wyroby W tym roku testowanie rozpoczęto od białej kiełbasy. W sumie trzydziestoosobowe jury skosztowało 63 produktów - od kiełbas, przez szynkę, aż do ogonówki. Najwyżej ocenione otrzymają specjalne certyfikaty. Oficjalne wręczenie dokumentów odbędzie się 19 marca podczas wielkanocnego spotkania rzeźników i wędliniarzy.
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza wraz ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy postanowiła zwrócić uwagę zakładów wędliniarskich, ale też klientów na jakość mięsnych wyrobów. Otrzymanie certyfikatu przez zakład jest równoznaczne z wysoką jakością wytwarzanych produktów.
Zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie, na naszych stołach pojawią się tradycyjne wędliny. Wiele sklepów nie dba o to, by mięsne produkty były świeże i odpowiedniej jakości. Warto więc zwracać uwagę na certyfikaty.