Wielkopolskie przysmaki w europejskim atlasie
Dodano poniedziałek, 25.01.2010 r., godz. 10.27
Wśród tysiąca stron w unijnym atlasie produktów regionalnych, znalazły się aż cztery wyroby z naszego regionu. Nie zabrakło oczywiście rogali świętomarcińskich. Atlas zawiera pięć kategorii, do których klasyfikowane są wyroby z terenów całej Unii Europejskiej.
Album zawiera tysiąc stron i prezentuje przysmaki z różnych zakątków państw należących do Unii Europejskiej. Są to regionalne przysmaki wytwarzane zgodnie z opracowaną wiele lat temu recepturą. W książce można znaleźć aż 850 takich produktów. Pięć z nich to nasze, wielkopolskie produkty. Są to: rogale świętomarcińskie z Poznania, wielkopolski ser smażony z Nowego Tomyśla, olej rydzowy z Szamotuł oraz andruty z Kalisza.
Unia Europejska chroni regionalne produkty już od 1992 roku. Przyznawane sa trzy odznaczenia: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Odznaczenia Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Celem działań unijnych jest ochrona nazw produktów oraz ich receptury.