Mąka z pestycydem. Może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia!
Warto sprawdzić, czy nie mamy jej w domu.
"W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu - chlorpiryfosu w mące jaglanej określonej poniżej. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego każdy poziom przekraczający obowiązującą wartość NDP może potencjalnie stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów"- informuje GIS.
Nazwa: Mąka jaglana, opakowania 1 kg, 5 kg i 25 kg
Numer partii: 06 2025
Najlepiej spożyć przed końcem: 06.2026
Dystrybutor: "TAR-GROCH-FIL" Spółka Jawna T. Krakowski, E. Drożdż, M. Kijowski, J. Drożdż, Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn
"Dystrybutor po otrzymaniu informacji o zidentyfikowaniu zagrożenia podjął decyzję i rozpoczął realizację procedury wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku. We współpracy z producentem mąki jaglanej prowadzi działania wyjaśniające powstania przyczyny zagrożenia"- dodano.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania przedmiotowego produktu z obrotu. Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.


