Reklama

Tylko w niemal 100 piekarniach i cukierniach kupimy prawdziwe rogale świętomarcińskie. Jest mapa

fot. UM Poznań
fot. UM Poznań

Prawie 100 piekarni i cukierni z Poznania i Wielkopolski otrzymało certyfikaty zaświadczające, że ich rogale są zgodne z wszelkimi obowiązującymi normami dla tego wyrobu.

Najlepsi cukiernicy z Poznania i całej Wielkopolski otrzymali certyfikaty uprawniające do wypieku oryginalnych rogali świętomarcińskich. Obecnie takim wyróżnieniem może pochwalić się 97 wytwórców, a kolejne dwie cukiernie są w trakcie procesu certyfikacji - trwają kontrole.

Początkowo certyfikaty były wydawane corocznie. Obecnie zakłady, które zdobyły je wcześniej, otrzymują dokumenty ważne przez trzy lata. Jeśli jednak wypieki nie spełniają wymaganej receptury, certyfikat może zostać cofnięty.

"Certyfikaty wydawane są na trzy lata, ale proces produkcji smakołyków kontrolowany jest częściej. Dlatego rogale mają zawsze taki sam doskonały smak. Dokument jest potwierdzeniem, że cukiernia może produkować chroniony geograficznie produkt, jakim jest rogal świętomarciński. Od 2008 roku tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński jest "Produktem o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Tym samym trafił na prestiżową listę regionalnych produktów, które powstają z lokalnych surowców i według oryginalnych przepisów" - przypominają miejscy urzędnicy.

"Rogale świętomarcińskie muszą spełniać jasno określone wymagania. Zasadniczy wpływ na ich wyjątkowy charakter mają ciasto i nadzienie, w skład którego wchodzi: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane, aromat migdałowy. Kombinacja tych składników oraz specyficzne listkujące ciasto powoduje, że rogal świętomarciński jest produktem wyjątkowym, związanym z tradycją miejsca wytwarzania. Sposób zwijania ciasta i nakładania masy makowej oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami decyduje o ostatecznym oraz wyjątkowym kształcie i wyglądzie rogala. Z kolei waga nie powinna przekroczyć 250 gramów"- dodają.

Receptura nie jest tajna. Każdy z producentów dostaje ją wraz z certyfikatem dla przypomnienia. Poza tym recepturę można też znaleźć na stronie Cechu.

Tradycja wypieku i spożywania słynnych rogali sięga roku 1891. Rzemieślnicy zrzeszeni w poznańskim Cechu Cukierników i Piekarzy sprzedają średnio 250 ton tych przysmaków w Dniu Świętego Marcina, a w skali całego roku aż 500 ton, co odpowiada około 2,5 milionom sztuk.

Listę certyfikowanych cukierni znajdziemy na stronie Cechu Cukierników i Piekarzy. Powstała też specjalna mapa, na której zaznaczono wszystkie punkty.


Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

10℃
7℃
Poziom opadów:
1.8 mm
Wiatr do:
31 km
Stan powietrza
PM2.5
13.10 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro