Pracownicy poznańskiego Sanepidu przez całe wakacje kontrolowali punkty gastronomiczne. Są wyniki
Nie obyło się bez mandatów.
Weekendowe kontrole prowadzone przez pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu koncentrowały się przede wszystkim na obiektach sezonowych i tymczasowych, takich jak przyczepy gastronomiczne, lodziarnie, sklepy i lokale gastronomiczne zlokalizowane w miejscach wypoczynku i turystyki - nad jeziorami, w parkach, na jarmarkach, festynach czy w pobliżu muzeów.
"Kontrole obejmują ocenę bezpieczeństwa produkowanych lub wprowadzanych do obrotu środków spożywczych/materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością"- informuje Cyryla Staszewska, rzeczniczka PSSE w Poznaniu. "Od 1 lipca do 31 sierpnia przeprowadzono 47 kontroli. Na przedsiębiorców nieprzestrzegających wymagań prawa żywnościowego nałożono 4 mandaty w tym w 3 sklepach spożywczych i punkcie sprzedaży lodów"- przekazuje.
Jak dodaje, stwierdzone nieprawidłowości obejmowały m.in. sprzedaż przeterminowanej żywności, niewłaściwe warunki przechowywania produktów spożywczych, brak porządku i czystości oraz nieprawidłowe zabezpieczenie sklepu przed szkodnikami.