Reklama

Pracownicy poznańskiego Sanepidu przez całe wakacje kontrolowali punkty gastronomiczne. Są wyniki

zdjęcie ilustracyjne | fot. Jan Vasek z Pixabay
zdjęcie ilustracyjne | fot. Jan Vasek z Pixabay

Nie obyło się bez mandatów.

Weekendowe kontrole prowadzone przez pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu koncentrowały się przede wszystkim na obiektach sezonowych i tymczasowych, takich jak przyczepy gastronomiczne, lodziarnie, sklepy i lokale gastronomiczne zlokalizowane w miejscach wypoczynku i turystyki - nad jeziorami, w parkach, na jarmarkach, festynach czy w pobliżu muzeów.

"Kontrole obejmują ocenę bezpieczeństwa produkowanych lub wprowadzanych do obrotu środków spożywczych/materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością"- informuje Cyryla Staszewska, rzeczniczka PSSE w Poznaniu. "Od 1 lipca do 31 sierpnia przeprowadzono 47 kontroli. Na przedsiębiorców nieprzestrzegających wymagań prawa żywnościowego nałożono 4 mandaty w tym w 3 sklepach spożywczych i punkcie sprzedaży lodów"- przekazuje.

Jak dodaje, stwierdzone nieprawidłowości obejmowały m.in. sprzedaż przeterminowanej żywności, niewłaściwe warunki przechowywania produktów spożywczych, brak porządku i czystości oraz nieprawidłowe zabezpieczenie sklepu przed szkodnikami.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

Są nowe ostrzeżenia IMGW!
18℃
14℃
Poziom opadów:
9.9 mm
Wiatr do:
14 km
Stan powietrza
PM2.5
3.40 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro