Reklama
Reklama

Jak wybrać najlepsze pojemniki do transportu żywności?

Czy zastanawialiście się kiedyś, kiedy wykorzystywane są pojemniki do przewożenia i transportu żywności? Z pewnością zauważyliście, że gdy zamawiacie catering, wasze jedzenie opakowane jest w specyficzny sposób. Właśnie odpowiednio dobrane i atestowane pojemniki do przewożenia żywności zapewniają odpowiedni komfort oraz właściwe zabezpieczenie pożywienia w trakcie transportu. W naszym artykule opowiemy więcej o transporcie i przewożeniu żywności, jakie są ich rodzaje, na co zwrócić uwagę przy zakupie pojemników i czy tylko restauratorzy mogą z nich korzystać.

Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się:

  • jakie są rodzaje pojemników do żywności,
  • na co zwracać uwagę przy zakupie pojemników do żywności,
  • gdzie można kupić pojemniki do transportu żywności.

Pojemniki do przewozu żywności to absolutny must have dla restauracji oferujących dania z dowozem do klienta. Profesjonalne pojemniki do przewożenia żywności pozwalają na zachowanie właściwej temperatury oraz konsystencji potraw. Po odpowiednim doborze typu i materiału, pojemniki nadają się do przewożenia różnych dań, takich jak zupy, dania główne czy sery. Pozwalają na przeniesienie dań restauracyjnych do domu klienta niemal w takim kształcie, w jakim są podawane na talerzu przy restauracyjnym stoliku. Wykonywane są z różnych rodzajów materiałów, takich jak polipropylen, polistyren, stal nierdzewna i inne - przy wyborze należy jednak upewnić się, że pojemniki mają atest do kontaktu z żywnością, szczególnie w przypadku przewożenia dań gorących. Dodatkowo mają różne rozmiary, dzięki czemu można w nich zapakować różnego rodzaju dania.

Pojemniki do przewożenia żywności - jak wykorzystywane są w praktyce

Pojemniki do transportu żywności, tak jak wspomnieliśmy wcześniej, wykonywane są z różnych tworzyw. Pozwala to na wykorzystywanie ich w różny sposób dzięki doborowi odpowiedniego pojemnika i rodzaju tworzywa. Obecnie można przewozić w nich różne dania - inny pojemnik wykorzystamy do gorącej zupy, inny do zimnej przystawki czy deseru. Dzięki temu, że wykonane są z różnego rodzaju tworzyw są bardzo uniwersalne, można je dostosowywać do potrzeb indywidualnych restauracji. Jeśli prowadzisz firmę cateringową, także świetnie się sprawdzą podczas przewożenia dań do miejsca docelowego, np. na konferencję czy wesele, gdzie przez pewien czas trzeba je przechować przed podaniem klientom. Dodatkowo można dokupić do nich specjalne akcesoria, które ułatwiają ich użytkowanie. Pełną ofertę akcesoriów oraz pojemników oferuje np. w specjalistyczny sklep z wyposażeniem do gastronomii Technica.

Pojemniki do przewożenia żywności - poznaj ich zalety

Pojemniki do przewożenia żywności możemy kupić w różnych rozmiarach i kształtach. W ofercie znajdziemy między innymi pojemniki okrągłe, prostokątne lub kwadratowe. Dzięki temu możemy dopasować je do indywidualnych potrzeb restauracji. Dodatkowo z łatwością można dobrać odpowiednie pokrywy, płyty podgrzewające czy termoizolacyjne, pozwalające na zachowanie niskiej lub wysokiej temperatury w zależności od rodzaju dania. Przewożenie produktów w pojemnikach termoizolacyjnych z odpowiednimi akcesoriami pozwala na zachowanie odpowiedniej temperatury oraz wartości odżywczych potraw, co jest bardzo ważne w przypadku organizacji imprez plenerowych czy dowozu produktów do klienta. Warto jednak pamiętać, że czas utrzymywania temperatury zależy od rodzaju pojemnika, grubości warstwy izolacyjnej oraz zastosowania szczelnej pokrywy. Bogaty wybór pojemników do żywności wykonanych m.in. ze stali nierdzewnej, plastiku czy styropianu pozwala na ich dobór w zależności od indywidualnych potrzeb lokalu gastronomicznego - tak, by jak najlepiej zabezpieczyć dania przed transportem. Można je ze sobą łatwo zestawiać, tak by w transporcie zajmowały jak najmniej miejsca, podobnie jak w chłodni restauracyjnej.

Odpowiedni dobór pojemników do żywności ma duże znaczenie dla jakości przewożonych produktów

Pojemniki do transportu żywności mają niewątpliwie wiele zalet, jednak by jak najlepiej spełniały swoje zadanie w transporcie, warto dobierać je zgodnie z przeznaczeniem. Pojemniki ze stali nierdzewnej najlepiej sprawdzą się w przypadku dań zawierających kiszonki, marynaty lub produkty kwaśne, ponieważ są odporne na działanie kwasów oraz substancji zasadowych. Dopasowane do nich przezroczyste pokrywy z poliwęglanu pozwalają na szybkie rozpoznanie dania bez konieczności otwierania pojemnika i dodatkowego kontaktu z żywnością.

Pojemniki z polistyrenu (popularnie nazywanego styropianem) świetnie sprawdzają się do pakowania i transportu dań na wynos, zwłaszcza z kuchni ulicznych, takich jak kuchnie azjatyckie czy food trucki. Należy jednak pamiętać, że nie nadają się one do bardzo gorących potraw ani do długotrwałego przechowywania jedzenia.

Pojemniki do transportu żywności pozwalają na odpowiednie przygotowanie się restauracji, hotelu czy firmy cateringowej do dostarczenia żywności klientowi. Dodatkowo mają zróżnicowane ceny i można je kupić zarówno w ilości hurtowej, jak i detalicznej. Pozwala to na ich zakup także osobom niezwiązanym z branżą gastronomiczną, które potrzebują jedynie kilku opakowań do przewiezienia jedzenia w wyjątkowych przypadkach, np. na piknik, święta czy spotkania rodzinne. Wystarczy zajrzeć do sklepu z wyposażeniem gastronomicznym i zrobić szybkie zakupy.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

20℃
12℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
23 km
Stan powietrza
PM2.5
9.10 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro