Wyjątkowa atrakcja gastronomiczna w Poznaniu. Tylko na lato
W lipcu i sierpniu w Poznaniu i okolicy można spróbować autorskich zestawów przygotowanych specjalnie na czas wakacji. Podano w jakich restauracjach.
Inicjatywa jest koordynowana przez Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną (PLOT). "Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację - autorską, sezonową i opartą na jakości" - mówi Jan Mazurczak, prezes zarządu PLOT.
Każda restauracja samodzielnie tworzy swoje menu, bazując na lokalnych składnikach i regionalnych recepturach. Zazwyczaj są to trzydaniowe zestawy, jednak ich liczba, forma serwowania oraz cena zależą od indywidualnej koncepcji lokalu. W ofercie mogą pojawić się również dodatki, takie jak dobór win, piw rzemieślniczych czy napojów bezalkoholowych do dań.
"Wszystkie serwowane potrawy łączy jedno - wykorzystują składniki z Wielkopolski i nawiązują do lokalnych tradycji, tworząc kulinarne historie, o których więcej opowiedzą obsługa i kucharze w restauracjach. W ofercie znajdą się m.in. klasyki, takie jak pyra z gzikiem czy kaczka z pyzami, a także sezonowe warzywa i owoce, w tym bób, szparagi, hyćka, rabarbar czy mirabelki"- zapowiadają miejscy urzędnicy.
"Niedawno po raz trzeci poznańskie restauracje zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Michelin. Nowy projekt to szansa, by tym razem pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej" - zauważa Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.
W akcji biorą udział następujące restauracje: A nóż widelec, Bazar 1838, Concordia Taste, Cucina 88, Dwór Skrzynki 1871, Figa, Fromażeria, Hyćka, Hotel NH Poznań, Hotel HP Park, Po Swojemu, Posto, Ratuszova, SPOT., The Time oraz Złota Kaczka.
Ze względu na szczególny charakter wydarzenia, goście proszeni są o wcześniejszy kontakt z wybraną restauracją i rezerwację stolika co najmniej dzień przed planowaną wizytą.