Sanepid między innymi w lokalach gastronomicznych w Poznaniu
Chodzi o deratyzację.
W ramach obowiązkowej wiosennej deratyzacji na terenie Poznania, pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przeprowadzili w dniach od 1 do 30 kwietnia 2025 r. kontrole dotyczące wyłożenia trutek przeciw gryzoniom. Skontrolowano 261 obiektów, w tym placówki oświatowe, zakłady pracy, punkty gastronomiczne, placówki służby zdrowia oraz inne obiekty użyteczności publicznej.
"W kontrolowanych placówkach nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie działań monitoringu obecności szkodników, z wyjątkiem dwóch przypadków. W jednym podmiocie leczniczym preparaty nie były wyłożone, w związku z czym pouczono o obowiązku przeprowadzenia deratyzacji a w drugim w zakładzie żywienia zbiorowego otwartego stwierdzono obecność szkodników w otoczeniu lokalu gastronomicznego - w miejscu składowania odpadów, w związku z czym wydano stosowne polecenie"- informuje Cyryla Staszewska, rzeczniczka poznańskiego Sanepidu.
"W rejonie Starego Miasta w ww. terminie przeprowadzono 18 kontroli w lokalach gastronomicznych różnego typu (restauracje, mała gastronomia, kawiarnie). W jednym lokalu przy ul. Św. Marcin w Poznaniu stwierdzono uchybienia. W trakcie kontroli ustalono, iż najemca lokalu jest w trakcie działań mających na celu zapewnienie właściwych, szczelnych pojemników uniemożliwiających dostęp szkodnikom do odpadów (w tym żywnościowych)"- dodała.
Ponadto przeprowadzone zostały kontrole podmiotów zajmujących się dezynfekcją, dezynsekcją i deratyzacją na terenie Poznania. Zakresem kontroli objęto ocenę bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przestrzegania wymogów w zakresie stosowania substancji chemicznych i ich mieszanin. Przeprowadzone kontrole nie wykazały nieprawidłowości.