Reklama

Przebadano kolejne popularne produkty spożywcze. I znowu nie jest dobrze

Zdjęcie ilustracyjne | fot. ajcespedes / pixabay.com
Zdjęcie ilustracyjne | fot. ajcespedes / pixabay.com

Tym razem sprawdzono popularne skyry dostępne w sklepach.

Fundacja Pro-Test przebadała na zawartość szkodliwych substancji skyry truskawkowe, badania wykonał na jej zlecenie Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa - Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Zbadano produkty czterech marek: Bakoma, Fruvita, Piątnica i Pilos.

- Eksperci sprawdzili zawartość 421 pestycydów w czterech skyrach truskawkowych. Podobnie jak w niedawnym teście jogurtów, tak i tym razem badacze wykryli pozostałości związku, który w ogóle nie powinien znajdować się w żywności - chloranu. Chloran znajdował się w dwóch badanych skyrach marek: Fruvita (w ilości 0,014 mg/kg) i Piątnica (0,021 mg/kg). Chloran w skyrach pochodzi najprawdopodobniej ze środków służących do czyszczenia i dezynfekcji linii produkcyjnych. Może też pochodzić z jeszcze wcześniejszego etapu produkcji - z owoców, które były myte chlorowaną wodą, a następnie trafiły do skyru - podaje fundacja. - Chloran może powodować potencjalne poważne skutki zdrowotne: może zaburzać funkcjonowanie tarczycy z powodu hamowania wychwytu jodu, co jest niebezpieczne dla osób z chorobami tarczycy oraz z niedoborem jodu. Jednak chloran jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci. Z tego powodu UE ustaliła normę chloranu dla żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci na poziomie 0,01 mg/kg. Jak widać, oba wspomniane skyry ją przekraczają. A trzeba pamiętać, że skyry truskawkowe są chętnie podawane także małym dzieciom - dodaje.

W skyrze marki Pilos, a więc marki własnej Lidla, znaleziono niewielką ilość kwasu fosfonowego. Pochodzi on z pestycydów stosowanych do ochrony roślin przed chorobami grzybowymi. - W badanym skyrze kwasu fosfonowego było 0,20 mg/kg. Jest to stosunkowo mało toksyczna substancja. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) kwasu fosfonowego wynosi 2,25 mg na każdy kilogram masy ciała na dzień.

Jak zauważono, skyr bywa wybierany przez konsumentów jako potencjalnie zdrowy produkt z dużą zawartością białka. Niestety wiele z nich posiada dodatki smakowe, cukier, aromaty czy zagęszczacze, przez co nie mają naturalnego składu. Ostatecznie najlepiej pod względem składu oceniono produkt Bakoma skyr malina-truskawka (ocena bardzo dobra). Ocenę dostateczną dostał skyr Pilos truskawka, a oceny mierne przyznano skyrom marek Fruvita i Piątnica.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

15℃
6℃
Poziom opadów:
1.3 mm
Wiatr do:
19 km
Stan powietrza
PM2.5
10.00 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro