Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego zaprasza
"Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku, a edukacja to pierwszy krok w drodze do sukcesu." cyt. Lao Tzu.
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to miejsce, w którym zdobędziesz zawód, a w przyszłości satysfakcjonującą pracę, związaną z gastronomią i hotelarstwem.
Zastanawiasz się, co może stać się Twoją drogą do sukcesu zawodowego? Dzisiejszy wybór jest ważny, zadecyduje bowiem o przyszłości i dorosłym życiu. Dlatego szkołę wybieraj zgodnie ze swoimi zainteresowaniami i predyspozycjami.
W ZSPS zawód możesz zdobyć w Technikum Przemysłu Spożywczego - kształcimy przyszłych techników hotelarstwa (klasa patronacka Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu), przetwórstwa mleczarskiego, technologii żywności (klasa patronacka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu), techników żywienia i usług gastronomicznych (klasa patronacka Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu) oraz w Branżowej Szkole I stopnia - uczymy cukierników, kucharzy, piekarzy, przetwórców mięsa. Zapraszamy również do nauki w trybie zaocznym w Branżowej Szkole II stopnia.
Nasza szkoła otwiera się również na współczesne wyzwania rynku pracy - dzięki otwarciu Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa - umożliwimy uzyskanie i uzupełnienie wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych osobom, dla których istotnym jest rozwój zawodowy.
ZSPS to miejsce dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną. A jeśli dodatkowo lubisz ludzi i chętnie uczysz się języków obcych, to w naszej szkole z pewnością zdobędziesz zawód i szansę na pracę w dynamicznie rozwijającej się branży gastronomicznej bądź hotelarskiej.
W ZSPS przekonasz się, że nauka smakuje, a praktyka czyni mistrza. Dziś gotowanie, pieczenie i obsługa gości, jutro - porządne zarobki i sukces na rynku pracy. Od czego to zależy? Od talentu - ten pomogą ci rozwinąć doskonale przygotowani, merytoryczni i zaangażowani w swoją pracę nauczyciele - i od warunków do nauki. Szkoła dysponuje bardzo bogatym wyposażeniem, pozwalającym na praktyczną naukę zawodu, a zmodernizowana infrastruktura zapewnia poczucie komfortu i bezpieczeństwa.
W ZSPS pokażemy ci, że zdobycie konkretnego zawodu, przydatnej wiedzy i praktyki przybliży cię do świata, o którym marzysz. Współpracujemy z najlepszymi restauracjami, rozpoznawalnymi cukierniami, renomowanymi hotelami - szkoła utrzymuje szerokie kontakty z zakładami pracy, dzięki czemu nauczysz się zawodu i zdobędziesz doświadczenie pod okiem mistrzów i znakomitych szefów kuchni, ludzi z pasją i licznymi sukcesami na uznanych konkursach sztuki kulinarnej. Wszystko to sprawia, że uczniowie ZSPS mają na swoim koncie liczne osiągnięcia w ogólnopolskich turniejach, mistrzostwach czy olimpiadach związanych z gastronomią. A smakołyki przygotowywane w pracowni szkolnej dostępne są w sklepiku, codziennie pachnącym słodkimi wypiekami.
ZSPS to więcej, niż szkoła. Zabierzemy cię na zagraniczny staż (na przykład w ramach projektu "Europa na talerzu"), nauczymy robić majonez z ziemniaków i nadzienie do pierogów z kwiatów. Z nami polecisz na Kanary przygotowywać przepyszne tapas lub piec najsmaczniejszą we Włoszech pizzę, a przy okazji zwiedzisz miejsca, do których wcześniej nie miałeś czasu dotrzeć. I zaczniesz myśleć o sobie jako o przyszłym mistrzu!
Żyjemy w czasach niepewnych, warto więc zdobyć porządny zawód, żeby sprostać wymaganiom rynku pracy. My uczymy konkretów. ZSPS to szkoła, która ma smak sukcesu. Oferujemy to, co najlepsze: profesjonalną kadrę nauczycielską, nowoczesne pracownie i laboratoria, liczne koła zainteresowań, atmosferę życzliwości i współpracy. Teraz twój ruch!
Postaw na szkołę, w której poczujesz się naprawdę dobrze - szkołę, która będzie odpowiadała twoim potrzebom i pomoże ci rozwinąć skrzydła. Po więcej informacji zapraszamy na stronę zsps.poznan.pl