Reklama
Reklama

Groźne bakterie w serze! Masz go w domu?

zdjęcie ilustracyjne | fot. Penny z Pixabay
zdjęcie ilustracyjne | fot. Penny z Pixabay

Produkt może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia.

"Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC)"- informuje GIS.

"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa"- dodaje.

Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP
Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości
Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
Kraj pochodzenia: Francja

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują wycofywanie kwestionowanego produktu z rynku przez producenta i dystrybutorów. Produktów z partii objętych komunikatem nie należy spożywać.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

14℃
1℃
Poziom opadów:
0.4 mm
Wiatr do:
13 km
Stan powietrza
PM2.5
99.40 μg/m3
Zły
Zobacz pogodę na jutro