Skupili ponad milion ton buraków, w większości z nich zawartość cukru była bardzo niska. Znają przyczynę

Chodzi o cukrownię w Środzie Wielkopolskiej.
Podczas kampanii buraczanej 2024/25 cukrownia skupiła przeszło 1,6 mln ton buraków cukrowych. W całej Grupie Pfeifer & Langen niektóre gospodarstwa osiągnęły rekordowe plony przekraczające 100 ton z hektara. Szczególnie wysokie plony odnotowano w gospodarstwach stosujących nowoczesne metody uprawy.
- Tegoroczna kampania rozpoczęła się wyjątkowo wcześnie, już 22 sierpnia pierwsze buraki trafiły do cukrowni. W trakcie kampanii szczególnym wyzwaniem okazała się susza, która utrudniała zbiory. Dzięki odpowiedniemu zaplanowaniu terminów i organizacji logistyki, zbiory buraków udało się zakończyć przed 25 listopada, co było kluczowe ze względu na ryzyko wystąpienia mrozów i nadmiernej wilgotności na polach. W ten weekend zakończyło się krojenie buraków - informuje Grupa Pfeifer & Langen.
Zawartość cukru w burakach okazała się niższa od spodziewanej i mocno zróżnicowana, od poniżej 14 proc. do ponad 18 proc. Na wielu plantacjach zaobserwowano dwa główne czynniki obniżające polaryzację, niezbilansowane nawożenie azotowe oraz silne porażenie chorobami grzybowymi we wrześniu.
- W odpowiedzi na te wyzwania firma rozwija system monitoringu chorób grzybowych i intensyfikuje programy doradcze w zakresie nawożenia - zapewnia Grupa Pfeifer&Lagen.
Najpopularniejsze komentarze