Reklama
Reklama

Nowe ważne miejsce na mapie Poznania oficjalnie otwarte. "Tu będą przyjeżdżali chętni z całej Polski"

fot. PIM
fot. PIM

To Branżowe Centrum Umiejętności.

"Można powiedzieć, że Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa urosło jak na drożdżach. W niecały rok od rozpoczęcia budowy otwieramy budynek zaprojektowany stricte dla tej branży" - mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. "Obserwujemy coraz większe zapotrzebowanie na zdrową żywność. Cieszy więc fakt, że przyszli specjaliści od wypieków będą tu mieli bardzo dobre warunki do kształcenia. Powstanie tego centrum to też wyraźny sygnał Miasta, że stawiamy na rozwój szkolnictwa branżowego"- dodaje.

BCU zostało utworzone przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich, który od ponad 70 lat kształci przyszłych rzemieślników w branży spożywczej, w tym piekarzy. Zgodnie z uchwałą Rady Miasta Poznania, od 31 grudnia 2024 roku centrum otrzymało statut i zostało oficjalnie włączone do ZSPS. Nowy budynek jest już w pełni gotowy, wnętrze ma odpowiednie wyposażenie, zagospodarowany został także teren przed placówką.

"Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w tak ciekawym przedsięwzięciu, jak budowa centrum kształcenia przyszłych piekarzy. Po stronie wyłonionego przez nas wykonawcy były prace projektowe, a później realizacja inwestycji na ich podstawie. Szczególnie istotne było zastosowanie rozwiązań ekologicznych, jak m.in. fotowoltaika i zbiornik retencyjny. Warto zwrócić uwagę na czas prac budowlanych, które trwały niespełna dziewięć miesięcy. Roboty w terenie rozpoczęły się w lutym ubiegłego roku, a z końcem października mieliśmy już pozwolenie na użytkowanie. Mogliśmy oddać budynek w ręce ekip zajmujących się wyposażeniem w niezbędny sprzęt i meble" - mówi Justyna Litka, prezes spółki Poznańskie Inwestycje Miejskie.

W nowej placówce będzie działać pracownia, która umożliwi kształcenie w zawodzie piekarza.

"Miejsce, które się dziś otwiera to jest historia, której nie da się opisać. Tu będą przyjeżdżali chętni z całej Polski, żeby się dokształcać i douczać, żeby być jeszcze lepszymi fachowcami. A jeśli będziemy mieli dobrych fachowców, będziemy mieli też pyszne pieczywo" - podkreśla Stanisław Butka, prezes zarządu głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej.

W centrum mają odbywać się szkolenia prowadzone przez rzemieślników oraz wykwalifikowanych w tym zakresie nauczycieli.

"Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa będzie przestrzenią dla osób, które zamierzają rozwinąć nabyte już umiejętności oraz dla tych, którzy dopiero przygodę z piekarstwem rozpoczynają" - wyjaśnia Zuzanna Szmyt, dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. "Jego celem będzie kształcenie umiejętności zawodowych młodzieży, osób dorosłych, nauczycieli i studentów, podczas praktycznych warsztatów. Do połowy 2026 roku już mamy zaplanowane przeszkolenie 200 uczestników, w tym 60 uczniów, 120 dorosłych i 20 nauczycieli kształcenia zawodowego"- dodaje.

Uczniowie zaczną z niego korzystać już po feriach zimowych, czyli od lutego.

Centrum jest jednym z 120 powstających w Polsce i będzie dostępne nie tylko dla mieszkańców Poznania, ale także dla osób z innych regionów kraju. Projekt "Utworzenie i funkcjonowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa" jest współfinansowany z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

3℃
-2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
18 km
Stan powietrza
PM2.5
25.70 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro