Salmonella w popularnym produkcie! Jest apel, by go nie spożywać
Z komunikatem wyszedł Główny Inspektorat Sanitarny.
- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - podaje GIS.
Chodzi o żółty ser "Ser Złoty Mazur 150 g" o numerze partii 30.08/P6 16:59 z datą przydatności do spożycia 28 listopada 2024 z kodem kreskowym 5900820008406. Producent to Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie. - Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające - dodaje GIS.
Powyższego produktu nie należy spożywać.