Mandaty na niemal 20 tysięcy złotych dla właścicieli punktów gastronomicznych. "Dane wskazują, że prowadzenie tego typu kontroli jest potrzebne i celowe"
Sanepid podsumowuje miesiąc działań.
Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych województwa wielkopolskiego od 22 czerwca 2024 r. prowadzą kontrole sanitarne w dniach wolnych od pracy. Jak podkreślono, szczególną uwagę kierują na obiekty produkcji i obrotu żywności znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych.
"Na terenie województwa wielkopolskiego od początku sezonu wakacyjnego do końca lipca przeprowadzono 570 kontroli, nałożono 72 mandaty karne na kwotę 19250,00 złotych. Wszczęto 129 postępowań administracyjnych, w tym 20 dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 109 w sprawie wydania decyzji opłatowych na skutek stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości" - informuje Wiesława Kostuj rzecznik prasowy WSSE w Poznaniu.
Wśród występujących nieprawidłowości wymieniono między innymi: brak czystości i porządku w obiektach, zły stan techniczny pomieszczeń (uszkodzone i brudne sufity, ściany, podłogi), przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach, brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno- epidemiologicznych, brak dokumentacji potwierdzającej pochodzenie składników/produktów spożywczych, prowadzenie działalności bez decyzji o zatwierdzeniu zakładu czy brak skutecznego zabezpieczenia obiektu przed dostępem owadów.
"Powyższe dane wskazują, iż prowadzenie tego typu kontroli jest potrzebne i celowe, aby zapewnić konsumentom spożywanie żywności oraz jej zakup w obiektach spełniających obowiązujące wymagania sanitarno-higieniczne podczas letniego wypoczynku" - dodaje rzeczniczka.