Poznański Sanepid kontroluje punkty gastronomiczne i sklepy. Nie jest idealnie
To weekendowe kontrole w obiektach znajdujących się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych a także sprzedaży targowiskowej.
Wzmożony nadzór sanitarny obejmuje obiekty produkcji i obrotu żywności, a także obiekty żywienia zbiorowego. Jak przekazano, od 1 do 31 lipca w mieście i powiecie poznańskim przeprowadzono 23 kontrole i nałożono 6 mandatów.
"W kawiarni-cukierni mi.in. za niehigieniczne warunki przechowywania wyrobów cukierniczych nietrwałych w urządzeniu chłodniczym, niehigieniczne warunki przechowywania opakowań do żywności, brak informacji na temat składu surowcowego" - informuje Cyryla Staszewska, rzeczniczka PSSE w Poznaniu.
"W trzech sklepach spożywczych m.in. za brak czystości i porządku na zapleczu, zabrudzone elementy wyposażenia, brak identyfikacji środków spożywczych (warzyw i owoców), niehigieniczne warunki przechowywania żywności, brak czystości w magazynie (brudne urządzenia zamrażalnicze do przechowywania żywności" - wylicza. "W dwóch punktach sprzedaży lodów za brak orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych i brak zapisów z monitoringu czynności wynikających z instrukcji dobrych praktyk higienicznych ( GHP)" - dodała.
Weekendowe kontrole - soboty i niedziele - będą kontynuowane do 29 września.
Jak dodaje rzeczniczka, od początku sezonu letniego pracownicy Oddziału Higieny Dzieci i Młodzieży przeprowadzili 70 kontroli: 55 półkolonii i 17 obozów/kolonii, w których uczestniczyło 2367 dzieci i młodzieży. Tu nie stwierdzono nieprawidłowości.