Lody pod lupą Sanepidu. Trzy zakłady musiały wstrzymać produkcję i sprzedaż!
Wielkopolski Sanepid sprawdza, czy ulubiony letni przysmak jest bezpieczny do spożycia.
W czerwcu pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa wielkopolskiego pobrali do badań laboratoryjnych w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych 200 próbek lodów w tym 160 lodów na bazie mleka z automatu.
"Spośród badanych próbek zakwestionowano 15 próbek lodów z automatu na bazie mleka ze względu na zawyżoną liczbę Enterobacteriaceae" - informuje Wiesława Kostuj, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.
"Zawyżona liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae wskazuje na niewłaściwy proces higieny produkcji lodów. W tym zakresie przedsiębiorca jest zobowiązany do usunięcia nieprawidłowości oraz dokonanie oceny procesu przygotowywania lodów w tym, m.in.: czyszczenia i dezynfekcji sprzętu i urządzeń, higieny personelu, weryfikacji procedur czyszczenia i dezynfekcji sprzętu, urządzeń i powierzchni produkcyjnych"- dodaje.
Jak przekazano, nieprawidłowości stwierdzono w 3 zakładach znajdujących się w powiecie nowotomyskim, średzkim i konińskim, gdzie wydano decyzje nakazujące unieruchomienie działalności w zakresie produkcji i sprzedaży lodów z automatu. Sytuacja potrwa do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lodów i przedstawienia wyników organom nadzorującym.