Reklama

Niezwykłe lody powstały w Poznaniu. "Opracowaliśmy całą procedurę"

fot. UPP
fot. UPP

To pomysł poznańskich naukowców.

Światowy Dzień Lodów, który w tym roku przypada 21 lipca to jak przekazują poznańscy naukowcy idealny moment, aby poznać nowe, nietypowe smaki i innowacyjne podejścia do produkcji lodów. Jak wskazują, nawet buraki - warzywa, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z deserami - mogą stać się bazą dla przepysznych lodów.

"Opracowaliśmy całą procedurę pozyskiwania takich lodów we współpracy z przedsiębiorcą" - mówi prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej. "Stworzyliśmy też nową, dedykowaną zamrażarkę płytową, w której jako chłodziwo, mogące mieć bezpośredni kontakt z produktem spożywczym, zastosowano nietoksyczną ciecz będącą pochodną soli potasowej. Tak przygotowany proces produkcji umożliwia pozyskiwanie lodów z całych buraków, włącznie ze skórką" - dodaje.

Jak podkreślono, buraki ćwikłowe są doskonałym źródłem witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi niektórych chorób sercowo-naczyniowych. "Mimo to, nie cieszą się one dużą popularnością: przeciętny Polak spożywa jedynie 3 kilogramy buraków z około 110 kilogramów warzyw rocznie"- podkreśla Iwona Cieślik, rzeczniczka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Problemem jest także przechowywanie buraków - zawierają dużo wody, przez co łatwo więdną, kurczą się i w końcu psują. Są też te brzydkie, nienadające się na sklepowe półki, bo nikt ich nie kupi. "Sporo z nich jest wyrzucanych jeszcze przed trafieniem do sklepów. Właśnie, aby zaradzić temu marnotrawstwu, naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowili znaleźć sposób na wykorzystanie wartościowych, lecz nieestetycznych buraków, tworząc z nich smakowite i zdrowe lody"- dodaje rzeczniczka.




Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

7℃
2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
18 km
Stan powietrza
PM2.5
31.30 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro