W Poznaniu 'rośnie' nowoczesne centrum branżowe. Zawisła symboliczna wiecha
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich przy ul. Warzywnej jest rozbudowywany o zupełnie nową część.
Na terenie winogradzkiej placówki powstaje Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa. 16 lipca uroczyście zawieszono na budowie symboliczną wiechę.
"Dla branży budowlanej powieszenie wiechy, to okazja do świętowania i podsumowania wykonanych prac oraz symboliczne przejście do kolejnego etapu inwestycji. Dla przyszłych piekarzy, z myślą o których powstaje ten budynek, to znak, że prace przebiegają sprawnie i gotowa jest cała bryła powstającego centrum. Krok po kroku zbliżamy się do czasu, w którym w tych wnętrzach królował będzie zapach chleba i innych wypieków. Rozbudowa Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego to też ważny sygnał, że jako Miasto dużą wagę przywiązujemy do rozwoju szkolnictwa branżowego" - mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.
Budowa Branżowego Centrum Umiejętności przy ul. Warzywnej rozpoczęła się w lutym, a zakończenie przewidziane jest na jesień tego roku.
"Wiechę zawiesiliśmy w najwyższym punkcie budynku, na wysokości blisko 12 metrów. W ten sposób kontynuujemy tradycję budowlaną sięgającą XIV w. Zwyczaj wieszania wiechy miał zapewnić mieszkańcom bezpieczeństwo i pomyślność, była to też okazja do podziękowania budowniczym. Dziś powstające centrum piekarstwa ma wszystkie ściany nośne, stropy, dach. Obecnie wykonawca zajmuje się oknami. Zakładamy, że jeszcze w tym miesiącu wszystkie zostaną zamontowane i wkrótce będzie można mówić o stanie surowym zamkniętym. Równolegle wewnątrz budynku układane są tynki i trwa rozprowadzanie instalacji" - wymienia Justyna Litka, prezes Poznańskich Inwestycji Miejskich.
Nowy budynek przy ul. Warzywnej będzie bezpośrednio połączony z głównym gmachem Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Będą to właściwie trzy bryły o różnej wysokości.
"W pierwszej, parterowej części przewidziane jest miejsce na pracownię piekarniczą wraz z pomieszczeniami magazynowymi i technicznymi. W dwukondygnacyjnej będą pokoje administracyjne, węzeł sanitarny i sale szkoleniowe. Najwyższa, trzykondygnacyjna bryła - wyposażona w klatkę schodową i windę - będzie pełnić funkcję łącznika z wszystkimi kondygnacjami istniejącej szkoły. Planowana powierzchnia całkowita to ok. 750 metrów kwadratowych. Obiekt będzie dostępny dla osób z niepełnosprawnościami. W zakres zadania wchodzi także zagospodarowanie terenu, w tym montaż małej architektury i wyznaczenie miejsc postojowych dla osób z niepełnosprawnościami" - informują przedstawiciele PIM.
W nowej placówce szkoleniowej będzie pracownia, która umożliwi kształcenie w zawodzie piekarza. W centrum mają odbywać się szkolenia prowadzone przez rzemieślników czy też wykwalifikowanych w tym zakresie nauczycieli.