Reklama
Reklama

Stek z antrykotu czy rostbefu - co wybrać?

Każdy prawdziwy miłośnik grillowania doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak trudno jest czasami wybrać pomiędzy stekiem z antrykotu a rostbefem. Oczywiste jest, że zarówno stek z antrykotu, jak i stek z rostbefu wyróżniają się unikalnymi cechami. W połączeniu z wysoką jakością wołowiny mogą wywołać zachwyt nawet u największych smakoszy. Jeżeli zastanawiasz się, jaka wołowina najlepiej sprawdzi się na grillu, koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu.

  1. Dlaczego warto postawić na stek z antrykotu?
  2. Porady związane z przygotowaniem steku z antrykotu
  3. Rostbef wołowy - idealny wybór na klasyczne steki wołowe
  4. Jak przygotować stek z rostbefu?
  5. Ile czasu należy smażyć stek?
  6. Rostbef czy antrykot - co wybrać?
  7. Najlepsze mięso wołowe z USA
  8. Oferta sklepu internetowego BBQ.PL

Znajdziesz tu nie tylko porady związane z wyborem odpowiedniego mięsa czy przygotowaniem idealnego steku, ale również dowiesz się, gdzie w Polsce można kupić najwyższej jakości mięso na grilla. Gwarantujemy, że po lekturze artykułu będziesz w stanie samodzielne odpowiedzieć na pytanie o to, czy wybrać rostbef, czy antrykot. Łatwe zamawianie mięsa online pozwoli Ci natomiast cieszyć się prawdziwą amerykańską wołowiną, która zostanie dostarczona prosto pod wskazany adres.

Dlaczego warto postawić na stek z antrykotu?

Każdy, kogo interesuje wołowina USA, z pewnością słyszał o antrykocie (znanym również jako rib eye). Najlepszą częścią antrykotu jest tzw. "oko antrykotu". Stek z antrykotu składa się de facto z trzech różnych mięśni. A w środku mięśnie te spajane są przez charakterystyczne dla tego steka oko tłuszczu. To właśnie wytapianie tego tłuszczu ze środka nadaje stekowi legendarnej soczystości i maślanej konsystencji. Bardzo intensywny smak mięsa w połączeniu z dużą soczystością sprawiają, że jest to wyjątkowo ceniony kawałek wołowiny. Idealny balans pomiędzy ilością tłuszczu śródmięśniowego, a mięsem wynika z umiejscowienia antrykotu, który pochodzi z części położonej pomiędzy karkiem, a rostbefem. Antrykot należy do grupy mięśni grzbietowych, które wykonują mało pracy motorycznej co jest niezbędne dla uzyskania kruchości w wołowinie.

Istotną zaletą antrykotu jest marmurkowa struktura, która przekłada się na równomierne rozłożenie tłuszczu śródmięśniowego w całym kawałku mięsa. Ułatwia to przygotowanie idealnego steku, ponieważ podczas grillowania tłuszcz topi się i nadaje mięsu niepowtarzalny smak. Przy okazji warto wspomnieć, że tego typu kawałki mięsa sprawdzą się nie tylko na grilla, ale można je również przygotować na patelni lub w piekarniku.

Wołowina amerykańska w postaci antrykotu to doskonały wybór dla mniej doświadczonych kucharzy oraz osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę ze stekami. Jest to spowodowane praktycznie 100% powtarzalnością amerykańskiej wołowiny. Czyli za każdym razem otrzymujemy stek tej samej, bardzo wysokiej jakości. Nie ma możliwości, że raz trafi się miękki, a raz twardy kawałek. Zawsze mięso będzie doskonale kruche. Trzeba się postarać, żeby "popsuć" taki stek. Nawet w stopniu wysmażenia well done będzie kruchy. Oczywiście idealnie soczysty i smakowity na poziomie wysmażenia medium lub medium-rare.

Porady związane z przygotowaniem steku z antrykotu

Tak jak już wyżej wspomnieliśmy należy pamiętać, że nie każdy antrykot jest tak samo dobry, co oczywiście ma ogromne znaczenie w przypadku steków. Należy przede wszystkim zadbać o to, aby korzystać z najwyższej jakości wołowiny pochodzącej ze sprawdzonych źródeł. W Polsce amerykańska wołowina kulinarna dostępna jest w sklepie internetowym BBQ.PL, gdzie każdy miłośnik steków na pewno znajdzie coś dla siebie. Dużym zainteresowaniem wśród klientów cieszy się między innymi ekskluzywna wołowina najlepszych ras mięsnych takich jak między innymi Wagyu i Black Angus.

Proces przygotowania idealnego steka należy rozpocząć od osiągnięcia przez mięso temperatury pokojowej, a na chwilę przed rozpoczęciem grillowania warto posypać je solą, co pozwoli podkreślić naturalny smak i poprawić karmelizację. Grill należy rozgrzać do wysokiej temperatury, a następnie grillować mięso z każdej strony z uwzględnieniem czasu, jaki pozwoli uzyskać oczekiwany poziom wysmażenia steka (szczegółowe wskazówki związane z poszczególnymi stopniami wysmażenia znajdziesz w dalszej części poradnika). Dla steków z antrykotu o grubości około 2,5-3cm wielu doświadczonych kucharzy zaleca od 3 do 4 minut, co oznacza stek średnio wysmażony (Medium Rare). Temperatura we wnętrzu mięsa powinna wynosić około 50 - 52 stopni Celsjusza.

Nie wszyscy wiedzą, że po zdjęciu steku z grilla nie powinno się go od razu spożywać, ponieważ mięso powinno odpocząć przez kilka minut (długość odpoczywania zależy od grubości steka). Ma to istotny wpływ na jego soczystość, ponieważ w tym czasie soki równomiernie rozprowadzą się po całym kawałku w czasie kiedy temperatura wewnątrz mięśnia się wyrównuje, a włókna mięśniowe rozluźniają.

Rostbef wołowy - idealny wybór na klasyczne steki wołowe

Rostbef, znany również jako New York strip lub striploin, to kawałek mięsa pochodzący z części lędźwiowej tuszy wołowej. Również jak antrykot jest to element wykonujący niewiele pracy motorycznej. Ale w porównaniu z antrykotem ma zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu. Pomimo tego pozwala uzyskać bogaty smak i dość delikatną strukturę mięsa. Jest to odpowiedni wybór dla osób, które preferują chudsze kawałki mięsa, a jednocześnie chcą cieszyć się głębokim wołowym smakiem.

Jeżeli ktoś zamierza zorganizować grillowanie BBQ wspólnie ze znajomymi, dodatkową zaletą rostbefu z pewnością będzie jego bardziej regularny kształt. W przeciwieństwie do antrykotu, który składa się z trzech mięśni rostbef składa się tylko z jednego mięśnia przez co jest bardziej zwarty. To sprawia, że tego typu steki są często serwowane w restauracjach, gdzie liczy się nie tylko smak, ale również sposób podania. Wybierając najlepsze mięso na grilla z kategorii rostbef z oferty sklepu BBQ.PL, nie trzeba się martwić problemami związanymi z równym krojeniem steku, ponieważ struktura tego rodzaju wołowiny ułatwia jego krojenie. Może się to okazać szczególnie istotne podczas przygotowywania steków na duże przyjęcia.

Jak przygotować stek z rostbefu?

Podobnie jak w przypadku innych steków, wołowina na grilla rostbef musi zostać odpowiednio przygotowana, aby efekt spełnił oczekiwania największych smakoszy. Jeżeli więc ktoś odwiedził internetowy sklep mięsny BBQ.PL i zamówił wysokiej jakości wołowinę premium np. oryginalna wołowinę amerykańską lub inną polecaną, to jest to już 70% sukcesu. Powinien natomiast zawsze pamiętać o wyciągnięciu mięsa przed grillowaniem, aby steki na grilla osiągnęły temperaturę pokojową. Po posypaniu solą można położyć mięso na dobrze rozgrzany grill. Na koniec, po uzyskaniu odpowiadającego poziomu wysmażenia, należy jeszcze dać mięsu odpocząć przez kilka minut.

Ile czasu należy grillować stek?

Jaki powinien być poziom wysmażenia? To zależy od indywidualnych preferencji kulinarnych. Niezależnie jednak od tego, czy ktoś zamawia stek w restauracji, czy przygotowuje go w domu dla siebie i swoich bliskich, bardzo ważne jest określenie oczekiwanego stopnia wysmażenia mięsa. Poniżej prezentujemy krótkie opisy wszystkich stosowanych stopni wysmażenia wraz z orientacyjnymi czasami smażenia dla steków o grubości ok 2,5-3cm. Oczywiście im grubszy stek tym dłuższy czas. Ważne też czy stek ma kość czy nie. Warto mieć na uwadze, że warianty Blue i Rare polecane są raczej największym koneserom steków oraz fanom tatara wołowego, a podane poniżej czasy dotyczą każdej strony mięsa.

  • Blue (Raw) - wystarczy zaledwie 1-2 minuty, aby uzyskać najbardziej surowy stopień wysmażenia. W takim przypadku mięso będzie delikatnie podgrzane od zewnętrznej strony, natomiast w środku pozostanie praktycznie surowe.
  • Rare (krwisty) - smażenie przez 2-3 minuty pozwoli uzyskać mięso czerwone, ale delikatnie podgrzane.
  • Medium Rare (średnio krwisty) - smażąc mięso przez 3-4 minuty można uzyskać Medium Rare, czyli często rekomendowany poziom wysmażenia. Mięso w środku będzie ciepłe i różowe.
  • Medium (średnio wysmażony) - 4-5 minuty pozwolą zachować różowe mięso w środku steku, ale będzie ono zdecydowanie bardziej wysmażone niż przy poprzednim wariancie. Zdaniem wielu smakoszy jest to odpowiedni balans pomiędzy delikatnym smakiem steku a jego soczystością.
  • Well Done (dobrze wysmażony) - grillowanie przez około 6-7 minut pozwoli dobrze wysmażyć mięso, co oznacza brak różowego koloru i mniejszą soczystość. Tak wysmażony stek może być dla niektórych osób zbyt suchy.

Nasza rekomendacja jest taka żeby nie schodzić poniżej stopnia wysmażenia Medium. Poniżej tego poziomu można marnować wołowinę niskiej jakości. Jednak jeśli chcemy steka z mięsa wysokiej jakości to szkoda go psuć poziomem wysmażenia, bo trud rolnika pójdzie w niwecz.

Rostbef czy antrykot - co wybrać?

Szukając odpowiedzi na pytanie o to, który kawałek mięsa najlepiej sprawdzi się podczas przygotowywania steków, nie można zapominać o własnych preferencjach smakowych. Jednocześnie warto znać najważniejsze różnice pomiędzy rostbefem a antrykotem oraz zapoznać się z istotnymi czynnikami, które ułatwią podjęcie decyzji.

Wygodne zamawianie takich produktów jak wołowina premium sprawia, że każdy może łatwo rozpocząć przygodę z przyrządzaniem steków. Osobom, które cenią sobie delikatność i maślaną smakowitość można polecić wybór steków z antrykotu. Jeżeli natomiast ważniejsze jest spożywanie mięsa o pełniejszym wołowym smaku i stawiającego większy opór na zębie, lepszym wyborem może okazać się rostbef. Za rostbefem przemawia również wspomniany bardziej foremny kształt, który jest nie tylko bardziej estetyczny, ale również łatwiejszy do krojenia na równe plastry.

Zarówno antrykot, jak i rostbef wysokiej jakości są banalnie proste do przygotowania i nie wymagają doświadczenia w grillowaniu steków. Najlepiej więc już teraz zamów steki online i przekonaj się, że mięso przygotowane w domu nie musi odbiegać smakiem od tego, które serwują najlepsze restauracje.

Nie można jednak zapominać, że w przypadku zakupów mięsa należy korzystać wyłącznie z oferty sprawdzonych sprzedawców, którzy oferują produkty z zaufanych źródeł. Szeroki wybór produktów najwyższe jakości w połączeniu z takimi zaletami jak szybka dostawa czy perfekcyjne zabezpieczenie przesyłki sprawiają, że BBQ.PL to najlepszy wybór dla klientów z Polski, których interesuje wołowina wysokiej jakości.

Najlepsze mięso wołowe z USA

Co ciekawe BBQ.PL to nie tylko oryginalna wołowina z USA, ale również starannie selekcjonowana polska wołowina premium i wiele innych wysokogatunkowych mięs na grilla oraz do techniki low and slow. Na stronie każdy klient może łatwo zamówić mięso typu wołowina marmurkowa lub wołowina sezonowana z dostawą do domu. Przy okazji warto zapoznać się z pozostałymi rodzajami mięsa dostępnymi w bogatej ofercie, na które składają się między innymi jagnięcina, dziczyzna, drób oraz wieprzowina.

Dzięki błyskawicznej dostawie i starannemu przygotowywaniu paczek, zamówienie na pewno dotrze do Ciebie w idealnym stanie, a produkty będą świeże i gotowe do przygotowania. Każdy produkt oferowany przez BBQ.PL został starannie opisany, co ułatwia zakupy nawet początkującym miłośnikom steków. W razie problemów ze znalezieniem idealnego mięsa zawsze można zostawić na stronie swój numer telefonu, a pracownik sklepu oddzwoni i pomoże w doborze.

Oferta sklepu internetowego BBQ.PL

Zarówno doświadczeni kucharze, jak i zwykli amatorzy gotowania zgodnie przyznają, że szeroki wachlarz produktów dostępnych w sklepie internetowym BBQ.PL zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sklep od wielu lat specjalizuje się w doskonałych stekach, burgerach i innych elementach wołowych od najbardziej renomowanych producentów z całego świata. Przykładem produktów premium, których wybór daje gwarancję uzyskania niezrównanego smaku, jest mięso Black Angus oraz Wagyu, ale zdecydowanie warto zapoznać się również z innymi propozycjami.

Firma nie zapomina również o polskich hodowcach wołowiny i oferuje zarówno krajową wołowinę premium, jak i naturalną wołowinę ekologiczną. W stałej ofercie można zawsze znaleźć produkty z jagnięciny, dziczyzny, wieprzowiny oraz mięs egzotycznych.

Wszystkie produkty są dostępne do zamówienia online, dlatego BBQ.PL to najlepszy adres dla wszystkich osób, które lubią grillować lub szukają wysokiej jakości mięsa. Najlepiej jednak przekonać się o tym samemu, szczególnie że na stronie często dostępne są atrakcyjne promocje. Warto również wyrazić zgodę na pokazywanie powiadomień, dzięki czemu nie przegapi się najważniejszych informacji związanych z nowymi rabatami, produktami dodawanymi do oferty sklepu czy sprawdzonymi przepisami na przepyszne steki i inne dania mięsne. Niezależnie od posiadanego doświadczenia w przygotowywaniu steków, zdecydowanie warto zajrzeć na firmowy blog kulinarny, na którym zawodowi kucharze regularnie publikują przepisy i wskazówki. Obecnie jest ich ponad 200, dzięki czemu na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie. W celu szybkiego znalezienia odpowiedniego przepisu można skorzystać z takich filtrów jak obiad, grill, danie główne czy pieczenie, aby od razu wyświetliły się najlepiej dopasowane treści, które pozwolą łatwo i w krótkim czasie przygotować niezapomniane posiłki w domowej kuchni lub na przydomowym grillu.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

30℃
19℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
22 km
Stan powietrza
PM2.5
18.07 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro