Reklama
Reklama

Nalewka, Golonka i Smaki Tropików, czyli poznański festiwal kulinarny

fot. YouTube
fot. YouTube

III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku opanował do niedzieli Stary Rynek. Jest okazją dla ponad 100 wystawców z całego kraju do zaprezentowania tradycyjnych, lokalnych specjałów. Można się na nim napić kaszubskiego piwa, zjeść Sznekę z Glancem, posłuchać muzyki lub poznać nowe książki kucharskie. Festiwale smaku robią od lat furorę w Europie Zachodniej. Jednocześnie konsumenci w dobie wielkoprzemysłowego rolnictwa rozglądają się za niszowymi specjałami. Szansę tą zaczęli wykorzystywać polscy producenci.

Centrum festiwalu stanowi scena, na której grają muzyczne zespoły oraz ogłaszane są wynik kulinarnych konkursów. Zgłoszenie swoich wyrobów do rywalizacji to dla wielu uczestników imprezy najważniejsza część programu. Jury kontemplujące smak, zapach i kolor zgłoszonych nalewek, jak również kształt i właściwości setek rywalizujących ze sobą Sznek z Glancem, obraduje w Pałacu Działyńskich. Wczoraj stół wypełniony po brzegi słodkościami zwabił tam nawet najwyższych urzędników z poznańskiej aglomeracji. W międzyczasie na scenie znany z programu "WC Kwadrans" Wojciech Cejrowski mówił w wykładzie "Smaki Tropików" o tym, że "dzikie koty w dżungli pożerają pewien typ papryczki...", a profesjonalni szefowie kuchni popisywali się na żywo swoimi umiejętnościami. Turyści mogli też spróbować przypiekanych na grillu oscypków i kupić butelkę kwasu chlebowego, który jeszcze 20 lat temu służył stacjonującym w Polsce radzieckim żołnierzom jako miejscowa odmiana amerykańskiej Coca-Coli.

Dyrektor festiwalu Jan Babczyszyn powiedział dla epoznan.pl, że wyróżnikiem poznańskiego festiwalu ma być jego interdyscyplinarność: - Zależy nam na tym, aby łączyć parę rzeczy podczas jednej imprezy. Dobry smak to po pierwsze tradycyjne, znakomite polskie jedzenie. Odnosi się on też do dobrej muzyki, do rzemiosła artystycznego, rękodzieła. To także dobra literatura na temat kulinariów. Prezentujemy to, co dobrze współbrzmi z dobrym jedzeniem i polską tradycją.- tłumaczył. Chociaż festiwal kładzie mocny akcent na Wielkopolskę, pojawili się na nim producenci z różnych regionów. - Zakładamy, że jest to jeden z ważniejszych festiwali kulinarnych w kraju, pomimo, że to dopiero trzecia jego edycja. Impreza z roku na rok prężnie się rozwija. - komentował Jan Babczyszyn.

To, że III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku stał się ważnym punktem w kalendarzu dla producentów, przyznawali nam i sami wystawcy przy straganach: - Byłam w zeszłym roku po raz pierwszy i byłam bardzo zadowolona. - powiedziała nam poznanianka sprzedająca miód z własnej pasieki w Owińskach. - Dla nas to dość ważna impreza. Jest duża i nie odbywa się za często. (...) Można poznać innych wytwórców, także umówić się na kolejne wystawy. - wtórował jej producent koziego sera z Gliczarowa Dolnego w Tatrach. Historia imprezy nie zaczęła się jednak od jedzenia. - Ziarnem, z którego cały festiwal się urodził, był konkurs na najlepszą polską nalewkę, o tytuł "Polska Nalewka roku ..." . Ilość zgłoszonych nalewek jest imponująca i to nie koniec jeszcze. Zgłoszenia napływają do samego rozpoczęcia prac kapituły. - opowiadał nam wczoraj Jan Babczyszyn. - Trzy lata temu "nalewki" były jedyną konkurencją. Dzisiaj doszły konkursy na najlepszą Sznekę z Glancem, na najsmaczniejszą Golonkę i na najlepsze potrawy z szeroko pojmowanego Naszego Kulinarnego Dziedzictwa - dodał. Podkreślił, że kultywowana w wielu domach tradycja robienia nalewek nie ma nic wspólnego z nielegalną destylacją alkoholu. Zgłaszane na konkurs trunki muszą być wytwarzane z legalnego, akcyzowanego spirytusu, co jest warunkiem koniecznym. - Konkurs jest adresowany do amatorów, którzy robią nalewki u siebie w domu. Dzięki temu też taki wielki urok i taka duża różnorodność. (...) Trzeba tylko uważać, by za dużo tego nie wypić. - dodał z uśmiechem dyrektor festiwalu.

Coraz więcej polskich producentów stara się zapewnić sobie lepszą promocję przez umieszczenie swojego specjału w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Chociaż poznański festiwal nie jest z nią bezpośrednio związany, wielu obecnych na nim wystawców przyznawało, że już rozpoczęło starania o uzyskanie certyfikatu. Oznacza to konieczność spełnienia wielu formalnych warunków, m.in. udowodnienia historycznej ciągłości danej potrawy i rygorystycznego przyrządzania jej z określonych składników. Producenci i restauratorzy wiedzą jednak, że trud ten się opłaca. "Sieć" powołali do życia w 1995 r. Skandynawowie. Województwo Wielkopolskie przystąpiło do niej jesienią zeszłego roku. Do tej pory na liście "Culinary Haritage" zarejestrowano już takie produkty z naszego regionu jak Rogale Świętomarcińskie czy Miodówka Witosławska. Innym, wypróbowanym na Zachodzie wzorcem promocji są właśnie festiwale kulinarne. Do najlepiej znanych należy z pewnością piwny Oktoberfest w Monachium. Są też festiwale "wielosmakowe". Należą do nich brytyjski Hampshire Food Festival, francuski European Food Festival w Strasburgu, czy też Tivoli Food Festival w duńskiej Kopenchadze. Również w Polsce jest organizowany m.in. Małopolski Festiwal Smaku w Krakowie. Ogólnopolski festiwal w Poznaniu wkroczył tu śmiało do rywalizacji. - Poznań przez swoje centralne położenie i jako dawna stolica Polski jest absolutnie najlepszym miejscem do organizacji takiej imprezy. (...) Wszyscy uczestnicy festiwalu, goście i wystawcy widzą, że jest ona przygotowana dobrze, nie ma bałaganu. Mówiąc krótko, czują poznański porządek. - podsumowywał dyrektor Jan Babczyszyn.

Festiwal potrwa do końca weekendu. W programie:

SOBOTA, 15 sierpnia 2009
13.00 - 17.30Pokazy szefów kuchniKuchnia Dobrego Smaku
16.00 - 20.00Zamknięte Obrady Kapituły Dobrego Smaku konkursu Polska Nalewka 2009Pałac Działyńskich
17.30Otwarcie drugiego dnia Festiwalu, prezentacja Kapituły Dobrego SmakuScena
18.00Spotkanie autorskie z Andrzejem Fiedorukiem - premiera książki "Okowita, przepalanka i nalewki"Pałac Działyńskich
21.00 - 23.00Bankiet Honorowej Kapituły Dobrego Smaku (zaproszenia)
21.30Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród konkursu Polska Nalewka 2009Scena
17.45 - 22.00Koncerty: Mike Edwards, Przeboje Starego Kina (Lena Ledoff, Izabela Wardak, Jan Kierdelwicz), Fusion Friends, NeoKlezScena

NIEDZIELA, 16 sierpnia 2009
10.00 - 20.00Jarmark Dobrego SmakuStary Rynek
11.00 - 13.00Pokazy szefów kuchniKuchnia Dobrego Smaku
11.00 - 15.00Obrady jury konkursu "Święto Golonki"Restauracja WZ, Fredry 12
13.00Spotkanie Autorskie z Małgorzatą KalicińskąScena
13.45 - 16.00Pokazy szefów kuchniKuchnia Dobrego Smaku
16.00Wręczenie Nagród w konkursie "Święto Golonki"Scena
16.30 - 21.00Dzień Powiatu Poznańskiego na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku
Koncerty: Swarzędzka Orkiestra Dęta, Orkiestra Kameralna L'Autunno, Po Trzecie , Strefa ZeroScena
21.00Oficjalne Zamknięcie FestiwaluScena

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

2℃
-3℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
17 km
Stan powietrza
PM2.5
29.60 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro