Fundacja przebadała truskawki z Biedronki i z Lidla. Nie jest dobrze
Znaleziono pestycydy.
Badania przeprowadziła Fundacja Pro-Test. Według autorów opracowania, to truskawki z Biedronki okazały się mieć więcej szkodliwych substancji. - W samym środku truskawkowego sezonu postanowiliśmy sprawdzić, czy polskie truskawki są zanieczyszczone pozostałościami środków ochrony roślin. Pod koniec maja udaliśmy się więc do dwóch największych dyskontów, których walka na ceny w reklamach rozbudza emocje Polaków. Uwielbiane przez niemal wszystkich owoce kupiliśmy w Lidlu i w Biedronce. Truskawki z obu sklepów pojechały do laboratorium. Tam badacze sprawdzili, czy zawierają któreś z ponad 540 pestycydów. Co się okazało? Niestety wszystkie truskawki były zanieczyszczone kilkoma toksycznymi substancjami stosowanymi w procesie ich produkcji - podaje fundacja.
- Najwięcej, bo aż siedem różnych szkodliwych związków, zawierały truskawki, które kupiliśmy w Biedronce. Były to owoce odmiany alba, oferowane w kilogramowych łubiankach pod biedronkową marką Warzywniak. Zapłaciliśmy za nie 16,99 zł/kg. W tych truskawkach wykryliśmy następujące związki chemiczne: azoksystrobinę, cyprodynil, difenokonazol, fludioksonil, kaptan, spirotetramat i trifloksystrobinę. Mniejsza liczba pestycydów znajdowała się tym razem w truskawkach z Lidla - trzy różne substancje. To truskawki odmiany Lady Emma firmowane marką Ryneczek Lidla sprzedawane w jednym z warszawskich sklepów w półkilogramowych opakowaniach w cenie 23,98 zł/kg. Truskawki z Lidla zawierały pozostałości: cyprodynilu, fludioksonilu i fosetylu - dodaje.
Jak podkreśla fundacja, wykryte ilości pestycydów w truskawkach nie przekraczały dopuszczalnych unijnych norm. - Niemniej jednak duża liczba różnych związków, szczególnie w truskawkach z Biedronki, budzi niepokój. Nawet jeżeli pojedynczo mieszczą się one w granicach normy, to czy rzeczywiście nie mają one wpływu na nasze zdrowie, jeśli występują po kilka w jednych truskawkach? Wtedy przecież łączna zawartość tych szkodliwych substancji staje się wielokrotnie wyższa.
Co istotne, pestycydów z truskawek trudno się pozbyć. Nie możemy ich obraź, jak na przykład jabłka. Zjadamy je bowiem w całości. Twórcy raportu apelują o mycie truskawek przed spożyciem.
Najpopularniejsze komentarze