Kolejna poznańska uczelnia rozpoczęła rekrutację. Są dwa nowe kierunki
W sumie do wyboru jest 25 kierunków.
"Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu wychodzi naprzeciw wyzwaniom współczesnego świata, oferując kierunki studiów, które wyposażą studentów w kompetencje niezbędne do zawodów przyszłości - inżynieria ochrony klimatu, technologia żywności i żywienie człowieka, projektowanie mebli, biologia stosowana, biotechnologia, ekoenergetyka, ogrodnictwo, w sumie aż 25 innowacyjnych i przyszłościowych kierunków czeka na tegorocznych kandydatów, w tym dwie nowości - projektowanie żywności oraz agroturystyka"- informuje Iwona Cieślik, rzeczniczka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Nowy kierunek projektowanie żywności. Ma dać szansę na zdobycie niezbędnych kompetencji, które pozwolą nie tylko tworzyć nowatorskie produkty, ale także wpływać na sposób, w jaki społeczeństwo konsumuje żywność. "Absolwent nowego kierunku studiów projektowanie żywności będzie innowatorem, gotowym do wyzwań współczesnej branży spożywczej. Zdobędzie nie tylko solidną wiedzę teoretyczną, ale także praktyczne umiejętności niezbędne do analizy i rozwiązania rzeczywistych problemów w systemach żywnościowych, zasobach naturalnych i środowisku życia" - tłumaczy dr hab. Róża Biegańska-Marecik z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu UPP.
Program studiów kierunku agroturystyka znakomicie łączy teorię z praktyką, umożliwiając zdobycie wszechstronnej wiedzy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa, ekonomii oraz zarządzania.
"Po ukończeniu studiów absolwenci kierunku agroturystyka będą nie tylko dysponować wiedzą ogólną z zakresu nauk przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych, ale również zdobędą umiejętności organizowania wypoczynku dla gości z Polski i zza zagranicy. Posiądą kompetencje niezbędne do tworzenia unikalnych ofert turystycznych na terenach wiejskich, w zmieniających się warunkach społecznych i gospodarczych" - tłumaczy prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska, prodziekan ds. studiów na Wydziale Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii, na którym od października prowadzony będzie kierunek. "Dodatkowo, będą gotowi na wyzwania związane ze zmianami klimatu, co pozwoli im budować produkt turystyczny, mając na uwadze adaptację do aktualnych warunków klimatyczno-gospodarczych" - dodaje prodziekan.