Tatar z groźną bakterią trafił do sklepów!
Jest wycofywany.
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej poniżej partii" - informuje GIS.
"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" - dodaje.
Szczegóły dotyczące produktów:Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Jak przekazano, producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. "Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu" - dodaje GIS i podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.