GIS znów ostrzega przed tym produktem. Można się zatruć!
W zakładzie po kontroli zakazano prowadzenia produkcji.
Znów chodzi o chałwę sezamową. "W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r. wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski. W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości "najlepiej spożyć przed 09.07.2025" oraz datami wcześniejszymi" - czytamy w komunikacie.
Jak zaznaczono, spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów:
Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom
"Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie" - przekazano.
Producent "Elis" Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać.