Reklama
Reklama

Wielkopolska pyra w roli głównej w zaskakującym wydaniu. Nawet w cieście czekoladowym!

fot. Instytut Skrzynki
fot. Instytut Skrzynki

Okazuje się, że pyry można jeść nie tylko na obiad.

W weekend odbył się organizowany przez Instytut Skrzynki konkurs "Smak pyry 2023", w którym udział mogą wziąć koła gospodyń wiejskich i obiekty gastronomiczne z całego województwa. - Uczestnicy przygotowali wariacje dań tradycyjnych dla regionu, jak ślepe ryby (zupa ziemniaczana), szare kluchy, czy plyndze, ale również zupełnie niespodziewane przysmaki jak czekoladowe ciasto, chleb, czy carpaccio z ziemniaka z białą kiełbasą. Ocenie poddanych zostało 36 potraw. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki - wyjaśniają organizatorzy.

Kto wygrał? Grand Prix otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Piękni i Młodzi z Pecnej za chleb ziemniaczany i ziemniaczane ciasto czekoladowe. Pierwsze miejsce trafiło do Koła Gospodyń Wiejskich Czeluścin za placki z boczkiem i papryką, na drugim miejscu uplasował się bar Grochówka Psarskie ze ślepymi rybami, a na trzecim miejscu ponownie znaleźli się Piękni i Młodzi z Pecnej z szarymi kluchami z boczkiem i kapuścianym bukietem.

Była to już trzecia edycja konkursu. Specjalne wyróżnienie dostała Branżowa Szkoła Gastronomiczna I i II Stopnia - Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Dzieci Niewidomych im. Synów Pułku w Owińskach. Otrzymała Złotą i Srebrną Pyrę w Szkole za kartoflankę z dufinkami oraz pyrę z gzikiem wymachaną wew zielonym.

Wszystkich wyróżnionych można znaleźć TUTAJ.

Maksymalna liczba znaków: 1000
Nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych. Dodając komentarz akceptujesz Regulamin Serwisu

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

4℃
1℃
Poziom opadów:
0.4 mm
Wiatr do:
14 km
Stan powietrza
PM2.5
11.40 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro