Pracownicy Sanepidu sprawdzili, co i gdzie jemy. "Dane wskazują, że prowadzenie tego typu kontroli jest potrzebne i celowe"
Kontrole trwają od początku wakacji.
Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych województwa wielkopolskiego od początku wakacji prowadzą kontrole sanitarne w dniach wolnych od pracy. Szczególną uwagę skierowano na obiekty produkcji i obrotu żywności znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych.
"Na terenie województwa wielkopolskiego od początku sezonu wakacyjnego do końca sierpnia przeprowadzono 1098 kontroli, w trakcie których nałożono 125 mandatów karnych na kwotę 31 200 złotych. Wszczęto również 224 postępowania administracyjne, w tym 38 dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 186 w sprawie wydania decyzji opłatowych na skutek stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości" - informuje Wiesława Kostuj, rzecznik prasowy WSSE w Poznaniu i dodaje, że wśród występujących nieprawidłowości wymienić można między innymi brak czystości i porządku w obiektach, zły stan techniczny pomieszczeń (sufity, ściany, podłogi), przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach, brak prowadzenia rejestrów wynikających z dobrej praktyki higienicznej/produkcyjnej czy brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych.
"Powyższe dane wskazują, iż prowadzenie tego typu kontroli jest potrzebne i celowe, aby zapewnić konsumentom spożywanie żywności oraz jej zakup w obiektach spełniających obowiązujące wymagania sanitarno-higieniczne podczas letniego wypoczynku. Prowadzenie tego typu kontroli ma na celu zmianę powszechnego przekonania personelu odpowiedzialnego za stan sanitarno-higieniczny obiektów o bezkarności związanej z brakiem nadzoru sanitarnego w dni wolne od pracy. Na konieczność takich działań wskazują również wyniki kontroli weekendowych prowadzonych w okresie letnim w latach poprzednich na terenie naszego województwa" - dodaje rzeczniczka.
Kontrole potrwają do końca września.