Sanepid kontroluje i wypisuje mandaty. "W pizzerii były owady i przeterminowane środki spożywcze"
Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu, w okresie, tradycyjnie wakacyjnym w dni wolne od pracy, prowadzić będą wzmożony nadzór sanitarny obiektów produkcji i obrotu żywności oraz żywienia zbiorowego.
Od 1 do 16 lipca przeprowadzono 18 kontroli i nałożono 7 mandatów.
"W trzech sklepach spożywczych stwierdzono nieprawidłowości: brak dostatecznego zabezpieczenia przed szkodnikami, brak ciepłej wody w toalecie dla personelu, niewłaściwe warunki przechowywania środków spożywczych oraz odzieży roboczej" - informuje Cyryla Staszewska, rzeczniczka poznańskiego Sanepidu.
Jak dodała w lokalu gastronomicznym stwierdzono obecność owadów - much, brak bieżących zapisów wynikających z opracowanej instrukcji dobrych praktyk higienicznych (GHP). Natomiast w dwóch punktach sprzedaży lodów przedsiębiorca nie wystąpił z wnioskiem do Inspekcji Sanitarnej w sprawie rozszerzenia działalności oraz brakowało dokumentu potwierdzającego jakość wody wykorzystywanej w zakładzie. Z kolei w pizzerii stwierdzono obecność owadów (much), przeterminowane środki spożywcze, brak bieżących zapisów wynikających z opracowanych instrukcji GHP.
"W ruchomych punktach gastronomicznych nieprawidłowości dotyczyły m.in.: prowadzenia działalności bez złożenia stosowanego wniosku o zatwierdzenie do Inspekcji Sanitarnej, obecności owadów (much), nieodpowiednich warunków przechowywania żywności, wprowadzanie do obrotu przeterminowanych środków spożywczych, porządku i czystości, identyfikacji środków spożywczych, aktualnych orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz higieny osobistej pracownika"- wylicza rzeczniczka.
Takie kontrole prowadzone będą w weekendy przez całe wakacje.
Najpopularniejsze komentarze