Sanepid sprawdza co i w jakich warunkach jemy. Sypią się mandaty
Zgodnie za zapowiedzią w czerwcu pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych województwa wielkopolskiego rozpoczęli kontrole sanitarne w dniach wolnych od pracy.
Szczególną uwagę skierowano na obiekty produkcji i obrotu żywności znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych. Są wyniki pierwszych kontroli.
"Na terenie województwa wielkopolskiego w dniach od 18 do 30 czerwca przeprowadzono 164 kontrole, w trakcie których nałożono 17 mandatów karnych na kwotę 4250,00 złotych. Wszczęto również 29 postępowań administracyjnych, w tym 5 dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 24 w sprawie wydania decyzji opłatowych na skutek stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości" - informuje Wiesława Kostuj, rzecznik prasowy WSSE w Poznaniu.
Jak przekazuje, wśród najczęściej występujących nieprawidłowości wymienić można między innymi brak czystości i porządku w obiektach, zły stan techniczny pomieszczeń (sufity, ściany, podłogi), zły stan higieniczny urządzeń chłodniczych, przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach czy brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych.
"Powyższe dane wskazują, iż prowadzenie tego typu kontroli jest potrzebne i celowe, aby zapewnić konsumentom spożywanie żywności oraz jej zakup w obiektach spełniających obowiązujące wymagania sanitarno-higieniczne podczas letniego wypoczynku" - podkreśla rzeczniczka i dodaje, że konieczność takich działań wskazują również wyniki kontroli weekendowych prowadzonych w okresie letnim w latach poprzednich na terenie naszego województwa.