Dwa poznańskie targowiska w weekend zamienią się w 'wielkie strefy gastronomiczne'

Sobota i niedziela upłynie mieszkańcom Poznania pod znakiem kulinarnych doświadczeń.
Targowiska na rynkach Bernardyńskim i Jeżyckim zamienią się w wielkie strefy gastronomiczne.
Już w sobotę rynek Bernardyński zaprasza w godzinach 10:00-13:00 na Live Cooking, czyli pokaz gotowania z Bartoszem Nowakiem. Jest on finalistą programu MasterChef. "W trakcie wydarzenia przygotuje zróżnicowane menu oparte na produktach sezonowych, które dostępne są na rynku. W ramach wydarzenia odwiedzający w tym czasie targowisko będą mogli przyglądać się jak gotuje MasterChef, a następnie degustować przyrządzone potrawy w przygotowanej specjalnie na tę okazję strefie chill out" - przekazują miejscy urzędnicy.
Również tego dnia na placu Wielkopolskim w ramach cyklu "Malowanie na straganie" dzieci i ich rodzice będą mogli poznać historię tego miejsca i jego indywidualny charakter. Targowisko otwarte będzie już od godziny 10:00.
Z kolei niedzielę będzie można spędzić na rynku Jeżyckim. O godzinie 11:00 wystartuje tam Food Truck Party, czyli zjazd promotorów street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". "W zaaranżowanej przestrzeni targowiska (stoliki, leżaki, pufy) wraz z muzyką w tle, mieszkańcy będą mieli okazję skorzystać z oferty gastronomicznej. Kucharze zadbają o podniebienia przybyłych gości, serwując im kulinarne specjały na świeżym powietrzu" - przekazują przedstawiciele magistratu.
W ramach foodtruckowego święta w samo południe rozpocznie się koncert dla dzieci "Poznajemy to co jemy" przygotowany i zrealizowany przez zespół Centrum Uśmiechu. Natomiast od 13:00 do 18:00 po raz pierwszy w przestrzeni rynku Jeżyckiego odbędzie się Targ Sztuk Pięknych. Jest to otwarte, cykliczne wydarzenie umożliwiające obcowanie ze sztuką, rzemiosłem czy muzyką w przestrzeni publicznej.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest darmowy.