Bakteria w kiełkach brokułu. Jej spożycie może wywołać grypopodobne objawy. Produkt wycofany ze sklepów
GIS wydał ostrzeżenie.
Chodzi o "Kiełki brokułu 50 g" oraz "Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g"
Numer partii: 07.04.2023 Z2
Termin przydatności do spożycia: 07.04.2023
Kod kreskowy: 5907771443225
Producent: Uniflora Sp. z o.o. ul. Lwowska 8, 42-202 Częstochowa
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny - W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii kiełków brokułu. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Listerioza ma podobne objawy do grypy, dreszcze, bóle mięśni, biegunka, mdłości, dolegliwości związane z układem pokarmowym.
Podmiot wszczął procedurę wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. W dn. 31.03.2023 r. zaprzestano produkcji kiełków z partii nasion użytej do produkcji kiełków brokułu (nr partii 07.04.2023 Z2). W dn. 01.04.2023 r. odbyło się mycie i dezynfekcja zakładu. Zakład przeprowadził badania wymazów środowiskowych. Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą w tej sprawie postępowanie wyjaśniające - informuje GIS i apeluje do konsumentów, aby nie spożywali nabytych już kiełek brokułu. Produktu należy się pozbyć.
Najpopularniejsze komentarze