Grillowanie na Majówce
Każdego roku Polacy wydają miliony złotych na przyprawy do grilla. Grillowanie jest szczególnie popularne podczas długiego majowego weekendu. Szaszłyki, skrzydełka i tradycjnie - kiełbasa lubią towarzystwo napojów wyskokowych. Ale kiedy grillować, jeśli właśnie nie teraz?
Długi weekend, zwłaszcza jeśli za oknami jest piękna pogoda, zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jeśli nie wybraliśmy się w góry lub nad morze, byliśmy już na spacerze w parku i mamy ochotę na spotkanie ze znajomymi - grill jest ku temu doskonałą okazją.
Co najczęściej kupujemy na grilla? - Nieustannie, największym powodzeniem cieszą się karkówczeka, skrzydełka, kiełbasa. Ludzie coraz częściej kupują też kaszankę z myślą o grillowaniu. Wiele osób wybiera mięso w gotowej zalewie - wystarczy wrócić do domu, rozpalić grilla i gotowe - mówi Anna Kalej ze sklepu mięsnego.
Amatorzy grillowania nie poprzestają na mięsie. Chrupiące papryczki, rozpływające się sery, ziemniaczki pieczone z boczkiem smakują dobrze z karkówką i bez. Hitem jest również pieczenie łososia w folii z warzywami. Dodatki - sos czosnkowy, tzatziki i tradycyjne musztardy wzmagają tylko smak.
Ci, którzy nabrali ochoty na grilla i nie zrobili wczoraj odpowiednich zakupów, mają na to szansę jutro.