Reklama
Reklama

Kulinaria: poznańscy studenci numerem 1 w Ameryce Południowej

Koncert zespołu sprzed lat w Blue Note, fot. Wikipedia
Koncert zespołu sprzed lat w Blue Note, fot. Wikipedia

Studenci Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zdobyli pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie kulinarnym "EKWADOR - Gourmonde Equinoccial 2009", który odbył się w Quito w Ekwadorze.

W skład konkursowego jury wchodzą eksperci z dziedziny gastronomii. W tym roku byli to najbardziej znani szefowie kuchni m.in. z Wenezueli, Kuby, Urugwaju i Francji. AREGALA - to konkurs, który każdego roku (od 2002) odbywa się w jednym z krajów Ameryki Południowej. Udział w nim biorą studenci gastronomii z całego świata, którzy muszą się wykazać umiejętnością łączenia tradycyjnych południowo-amerykańskich przypraw i sosów z niespotykanymi dodatkami.

Każdy zespół składał się z jednego kucharza i 2 asystentów. Jury oceniało nie tylko estetykę pracy w kuchni, ale przede wszystkim wygląd potraw i ich walory smakowe. W pierwszym etapie konkursu uczestnicy musieli przesłać do Ekwadoru propozycję potrawy dla 8 osób oraz dwa zdjęcia gotowego dania.

Finaliści udali się do Ekwadoru, gdzie przystąpili do drugiego etapu konkursu. Był to tak zwany "zamknięty koszyk" - kucharze mieli do dyspozycji wybrane produkty, z których w ciągu dwóch godzin musieli ugotować ciepłe danie dla 7 osób. Propozycja reprezentacji Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii okazała się najlepszą i zwyciężyła w konkursie.

Maksymalna liczba znaków: 1000
Nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych. Dodając komentarz akceptujesz Regulamin Serwisu

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

7℃
4℃
Poziom opadów:
4.8 mm
Wiatr do:
23 km
Stan powietrza
PM2.5
5.40 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro