Kulinaria: poznańscy studenci numerem 1 w Ameryce Południowej

Studenci Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu zdobyli pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie kulinarnym "EKWADOR - Gourmonde Equinoccial 2009", który odbył się w Quito w Ekwadorze.
W skład konkursowego jury wchodzą eksperci z dziedziny gastronomii. W tym roku byli to najbardziej znani szefowie kuchni m.in. z Wenezueli, Kuby, Urugwaju i Francji. AREGALA - to konkurs, który każdego roku (od 2002) odbywa się w jednym z krajów Ameryki Południowej. Udział w nim biorą studenci gastronomii z całego świata, którzy muszą się wykazać umiejętnością łączenia tradycyjnych południowo-amerykańskich przypraw i sosów z niespotykanymi dodatkami.
Każdy zespół składał się z jednego kucharza i 2 asystentów. Jury oceniało nie tylko estetykę pracy w kuchni, ale przede wszystkim wygląd potraw i ich walory smakowe. W pierwszym etapie konkursu uczestnicy musieli przesłać do Ekwadoru propozycję potrawy dla 8 osób oraz dwa zdjęcia gotowego dania.
Finaliści udali się do Ekwadoru, gdzie przystąpili do drugiego etapu konkursu. Był to tak zwany "zamknięty koszyk" - kucharze mieli do dyspozycji wybrane produkty, z których w ciągu dwóch godzin musieli ugotować ciepłe danie dla 7 osób. Propozycja reprezentacji Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii okazała się najlepszą i zwyciężyła w konkursie.