Wielka Sobota - święcenie wielkanocnych potraw
Dodano sobota, 11.04.2009 r., godz. 11.00
Wielka Sobota to kolejny etap Triduum Paschalnego, podczas którego wierni święcą w kościołach potrawy. Warto pamiętać, że w koszyku nie może zabraknąć jajek, chleba, soli, mięsa i baranka z masła. Rzadko jednak kto zdaje sobie sprawę z symbolicznego znaczenia tego, co wkładamy do koszyczka.
To co powinno znaleźć się w wielkanocnym koszyczku dla większości osób jest oczywiste. Ale to dlaczego właśnie takie a nie inne produkty święcimy nie jest już takie jasne. A symbolika, każdego wielkanocnego pokarmu jest bardzo głęboka. I tak jajko symbolizuje nowe życie, chleb - ciało Chrystusa, mięso siły witalne a sól - ma chronić wiernych przed zepsuciem.
Kiedyś święcenie odbywało się w domach. Ksiądz musiał pokropić wodą wszystkie potrawy. Czynność ta zajmowała jednak zbyt wiele czasu, dlatego biskupi stopniowo wprowadzili zakaz święcenia pokarmów w domach i zwyczaj ten przenieśli do kościoła.
Co ciekawe na przestrzeni wieków tradycja w ogóle się nie zmieniała. Jedyna różnica to fakt, ze przybywa potraw które wkładamy do koszyka.