Reklama
Reklama

Wybrano najlepsze "Przekąski z Gąski". Były gęsie pipki, tatary i gołąbki. Wygrał smalec

fot. Szlak Kulinarny "Smaki Powiatu Poznańskiego".
fot. Szlak Kulinarny "Smaki Powiatu Poznańskiego".

Tych i innych potraw musieli kosztować członkowie kapituły konkursowej, zasiadającej w restauracji Stara Osada w Wiórku (gmina Mosina, powiat poznański).

Konkurs "Przekąski z Gąski" 2022 został rozstrzygnięty. Laureatką GRAND PRIX oraz zdobywczynią nagrody finansowej w wysokości 1 000 złotych została Ewa
Michalska "Kucharz Osobisty" Puszczykowo, nagrodzona za Smalec gęsi.

I miejsce ex aequo:
• Ewa Michalska "Kucharz Osobisty" z Puszczykowa za Tatar z gęsiny
• KGW "Piękni i Młodzi" w Pecnej za Kluski w rosole z gęsi

II miejsce ex aequo:
• Ewa Michalska "Kucharz Osobisty" z Puszczykowa za Galart z gęsi (prawa noga)
• Karczma Szreniawa za Gęsie pipki

III miejsce ex aequo:
• PHU CRISTAL Jakub Klorek z Ostromecka (woj. kujawsko-pomorskie) za Gołąbki z gęsiną
• Paweł Powroźnik Restauracja "P jak pyszne" z Kępna za Tatar z gęsiny.

Wyróżnienia otrzymali:
• KGW "Piękni i Młodzi" w Pecnej za Salceson z Gęsiny
• Karczma pod Dębami z Komornik gm. Kleszczewo za Pasztet z gęsiny z żurawiną, borowikami i
galaretką z wina
• PHU CRISTAL Jakub Klorek z Ostromecka (woj. kujawsko-pomorskie) za Czerninę z kluseczkami
szarymi
• Nie Śpimy Lepimy ze Swarzędza za Pierogi z gęsiną podawane z sosem borowikowym
• Zespół Szkół Nr 2 im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie za Gęsie pipki w chlebie
Certyfikat za "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022- Przekąski z Gąski" przyznano:
• Ewa Michalska "Kucharz Osobisty" Puszczykowo za Smalec gęsi
• KGW "Piękni i Młodzi" w Pecnej za Kluski w rosole z gęsi.
• Karczma Szreniawa za Gęsie pipki
• Karczma pod Dębami z Komornik gm. Kleszczewo za Pasztet z gęsiny z żurawiną, borowikami i
galaretką z wina
• Michał Widerski KGW Gurówko za tartę z musem z gęsich wątróbek
• Tradycyjne Jadło z Pomarzanowic za Pasztet pieczony z gęsi 100 g
• Nie Śpimy Lepimy ze Swarzędza za Pierogi z gęsiną podawane z sosem borowikowym.

Nagrody dla uczestników ufundowali Powiat Poznański oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki - powiatowa instytucja kultury.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

10℃
4℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
18 km
Stan powietrza
PM2.5
54.21 μg/m3
Umiarkowany
Zobacz pogodę na jutro